Salvati Delta

IMM-uri

Centru de informare verde EMAS

Dupa ce indicatori se poate orienta un manager interesat sa-si ecologizeze intreprinderea? Care sunt pasii concreti de urmat? Cum se poate evalua si imbunatati efectiv performantele "verzi" pe parcurs? Asemenea intrebari au stat la baza initiativei de elaborare a asa-numitei Scheme Comunitare de Eco-Management si Audit (EU Eco-management and Audit Scheme - EMAS), lansata in 1995. Recent, cu sprijin financiar din fondurile POS DRU, un consortiu condus de Camera de Comert si Industrie Iasi a fost pus pe picioare primul centru de informare EMAS din Romania.

 

Sondare, informare, formare


Proiectul care a dus la infiintarea acestui centru de informare s-a defasurat in perioada iunie 2009 - iulie 2010. Prima faza a constat in sondarea nivelului existent de cunostinte despre, si interes in, certificarea EMAS in randul managerilor intreprinderilor mici si mijlocii din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Apoi, s-a trecut la organizarea propriu-zisa a centrului de informare EMAS in cadrul Camerei de Comert Iasi. Centrul si-a inaugurat activitatea cu o ampla campanie de informare. Ultima faza a proiectului a fost dedicata elaborarii si sustinerii unor seminare de formare, pentru manageri si angajati ai IMM-urilor din regiune, destinate dezvoltarii competentelor si solutiilor necesare pentru adaptarea potentialului lor operativ la provocarile dezvoltarii durabile. Pentru asigurarea unei diseminari eficiente si continue a instrumentului EMAS, au fost concepute si realizate un ghid de practica, un website cu resurse si diverse alte materiale informative. Este de la sine inteles ca toate aceste activitati au fost implementate in conformitate cu principiile EMAS.

 

Avantaje multiple


Trebuie subliniat ca, in momentul de fata, adoptarea instrumentului de management si audit EMAS este strict pe baza voluntara. De aceea, potentiali utilizatori trebuie atrasi cu ajutorul unor argumente forte, care sa scoata in evidenta nu numai evidentele benefici etice, dar in special avantajele comerciale imediate sau strategice. Asemenea avantaje - reducerea costurilor operationale ca efect al îmbunatatirii performantelor de mediu; crearea avantajului competitional pe piata europeana; etc. - sunt activ promovate de catre centrul de informare Nord-Est. Si tocmai aceasta posibilitate de a imbina respectarea principiilor ecologice cu cresterea activitatii economice face din EMAS un instrument valoros in vederea dezvoltarii durabile.


Date cheie

  • Titlu: Centrul de informare EMAS în Regiunea Nord-Est
  • Sector: IMM
  • Domeniu prioritar: Ocupare; Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si intreprinderilor
  • Regiune: Romania, Regiune de Dezvoltare Nord-Est
  • Partener principal: Camera de Comert si Indurtie Iasi 
  • Finantare: Fondul Social European, POS DRU
  • Website: www.infoemas.ro

 

Linkuri utile

 

 
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter