Salvati Delta

Articole

Proiectul "Castel in Transilvania" cauta solutii durabile pentru reconditionarea castelelor

Castelele transilvanene nu beneficiaza de directii si strategii sustenabile de dezvoltare durabila, iar în multe cazuri proprietarii sunt necunoscuti sau nu dispun de resursele necesare pentru gestionarea unui castel. De aceea, începând din 2009, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, împreuna cu Fundatia Communitas, Administratia Fondului Cultural National si cu publicatia Transindex sunt parteneri în proiectul „Castel în Transilvania".

 

Obiectivele proiectului urmaresc sa asigure o resursa de documente teoretice si de modele practice în domeniul patrimoniului cultural. Acestea sunt utile pentru a creste vointa si dispozitia administratiilor publice locale, a actorilor culturali si a proprietarilor de castele de a colabora în crearea unei retele de experti care poate asigura pe termen mediu si lung expertiza necesara pentru implementarea unor politici regionale în care rolul culturii devine parte integranta.

 

Pornind de la exemple de bune practici care au demonstrat ca unele castele au putut fi transformate de catre proprietari sau de administratia locala, iar altele au primit o functie turistica sau economica, modernizarea lor fiind realizata implicit, implementatorii vor sa salveze castelele din Transilvania. Primii pasi facuti în acest sens au fost mai multe conferinte în care a fost analizata situatia mai multor castele si s-au propus solutii pentru reconditionarea lor, cu sprijinul echipei de experti a proiectului, alcatuita din: Fundatia pentru Ocrotirea Monumentelor Transylvania Trust, Asociatia Kelemen Lajos, arhitectul Emodi Tamás si din Atelierul de Dezvoltare Regionala PONT.

 

Pe site-ul proiectului (Castel.granturi.ro) figureaza aproximativ 140 de castele transilvanene în privinta carora membrii retelei interesati de proiect pot veni cu propuneri de dezvoltare.

 

Reabilitatea castelului Bánffy de la Bontida

 

Unul dintre monumentele reabilitate în cadrul acestui proiect este castelul Bánffy din comuna Bontida. „Lucrarea este un mare ansamblu de patrimoniu construit si necesita foarte multi bani si o perioada mai lunga de timp", spune coordonatorul de programe Berki Timea, de la Fundatia pentru Ocrotirea Monumentelor Transylvania Trust.

 

Aceasta fundatie a concesionat castelul Bánffy pentru 49 de ani si a început lucrarile de reabilitare în anul 1999. Între timp, a înfiintat si Centrul International de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit, al carui coordonator tehnic este specialistul David Baxter. „Centrul asigura formarea specialistilor în domeniu, prin organizarea unor cursuri teoretice si practice desfasurate la castelul din Bontida.

 

Participantii sunt mai ales studenti la arhitectura, istoria artei, inginerie si peisagistica, dar vin si absolventi de studii superioare sau mestesugari", relateaza Berki Timea, de la Transylvania Trust. Potrivit spuselor sale, cursurile sunt organizate în module de câte doua saptamâni, pe timpul verii, iar cursantii învata si aplica cunostinte de dulgherie, zidarie si pietruire pentru reabilitarea castelului.

 

„Relatia fundatiei cu administratia publica locala si cu comunitatea este una foarte buna", spune Berki Timea. „Avem un parteneriat si cu Primaria din Bontida si organizam anual Zilele Culturale Bontidene, de zece ani. Iar comunitatea din Bontida poate folosi castelul pentru evenimentele din comuna, de la nunti, botezuri, pâna la conferinte, sedinte ale administratiei publice, evenimente care necesita mult spatiu", adauga reprezentantul Transylvania Trust.

 

Nota: articol scris de Maria Popa si publicat in numarul 4/ Iunie 2011 al revistei Comunitatii Durabile.
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter