Salvati Delta

Articole

Ecologie + Joaca + Educatie = Profit

În România, afacerea cu jucării ecologice este încă la grădiniţă. Iniţiativele de acest fel sunt puţine şi răsfirate, iar majoritatea producţiei este destinată exportului. Avem totuşi şi o poveste de succes, ceva mai optimistă, a unuia dintre cele mai renumite branduri de jucării ecologice. Povestea începe în Tailanda, dar jucăriile pot fi cumpărate şi în România.


În urmă cu 30 de ani, compania Plan Toys deschidea prima fabrică de jucării în sudul Tailandei. Iniţiatorii afacerii afacerii au găsit o modalitate de a folosi eficient şi creativ arborii de cauciuc uscaţi, care nu mai produceau latex. Alegerea materiei prime răspundea filosofiei companiei de a reduce consumul, de a refolosi şi recicla materialele necesare procesului de producţie.

 

Vittul Viraponsavan (CEO, Plan Toys): „Ne-am propus nu doar să vindem jucării ecologice, ci şi să adoptăm un stil de muncă eco."

 

Primii zece ani din viaţa companiei au fost dedicaţi aproape exclusiv aşezării pe piaţa globală a jucăriilor. În tot acest timp, tailandezii au schimbat patru puncte de producţie şi au participat la două târguri internaţionale pentru a populariza jucăriile ecologice. Însă, adevărata eco-afacere a luat avânt la începutul anilor `90, când cele mai multe strategii s-au concentrat pe retehnologizare şi consolidarea dimensiunii eco a afacerii. A urmat încă un deceniu de inovaţii în procesul tehnologic, care au dus la eliminarea coloranţilor chimici şi formaldehidelor, dar şi la obţinerea a nu mai puţin de opt certificări a calităţii produselor şi procesului. La ora actuală, compania foloseşte numai resurse energetice regenerabile, precum energia solară şi biocombustibilii.

 

Educaţia şi responsabilitatea socială

 

Lecţiile de ecologie încep încă din faza de design a jucăriilor. Astfel, compania a produs numeroase modele de jucării care sunt, de fapt, reproduceri ale unor case ecologice. Pentru lecţii şi experimente mai serioase, Plan Toys a deschis un Muzeu al Jucăriilor, unde sunt construite, tot din jucării, adevărate oraşe verzi. De asemenea, o parte din profiturile companiei sunt direcţionate pentru cauze de mediu şi sociale, fie că este vorba de ecologizarea unor zone afectate de poluare, fie că sunt organizate campanii de ajutorare a copiilor dezavantajaţi. Dovada intervenţiilor sociale responsabile stă tocmai în certificatul de calitate SA 800 (n.red: Social Accountability) pe care compania l-a obţinut în anul 2008. Mai mult, jucăriile şi educaţia propuse de Plan Toys au beneficiat, de-a lungul timpului, de aproape 30 de distincţii de excelenţă - premii oferite atât de asociaţii de părinţi din toată lumea, cât şi de actori relevanţi în piaţa jucăriilor. Un argument final care demonstrează că Plan Toys joacă bine şi serios când vine vorba despre ecologie, educaţie şi profit.

 

Nota: articol scris de Ionut Codreanu si publicat in numarul 4/ Iunie 2011.

 
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter