Salvati Delta

Articole

Imbatranire activa pe agenda UE

Comisia Europeană, prin Departamentul pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, a anunţat la sfârştiul lunii trecute că anul 2012 va fi Anul Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii. Sub motto-ul „Fiecare are un rol al său", Comisia Europeană reaminteşte unul dintre punctele esenţiale din Strategia Europa 2020: dezvoltarea durabilă nu poate fi atinsă prin excluderea seniorilor din societate.


Autorităţile europene au dedicat anul 2012 problemei îmbătrânirii active pentru a celebra un deceniu de la semnarea Planului Internaţional de Acţiune împotriva Îmbătrânirii, document semnat la Madrid, în 2002, de peste 150 de guverne din toată lumea. Planul de Acţiune a fost lansat la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar printre semnatari s-au numărat, la acea vreme, şi reprezentanţii guvernului de la Bucureşti.

 

Fondul problemei

 

Conform celui mai recent raport Eurostat privind tendinţele demografice, în următorii 50 de ani, Europa va fi marcată de fluctuaţii demografice semnificative, dar şi de un proces accelerat de îmbătrânire. Semnificative pentru România sunt, pe de-o parte, îmbătrânirea populaţiei, dar şi scăderea până la pragul 19 milioane de locuitori, în anul 2030. Scăderi semnificative ale numărului de locuitori vor fi înregistrate şi în Bulgaria, Germania, Letonia şi Lituania. În cazul României, problemele demografice şi aşteptările privind solidaritatea între generaţii par a fi pecetluite şi de rezultatele ultimului Eurobametru (n.red - 13 mai 2011), conform căruia, peste 70% dintre tinerii români şi-ar dori să lucreze în străinătate.

 

Există o Europă pentru bătrâni?

 

Comisia Europeană este optimistă şi garantează că problema îmbătrânirii şi incluziunii seniorilor în societate vor deveni, în cel mult un an, politici prioritare la nivelul tuturor statelor membre. Încă din luna aprilie a.c., peste 20 de organizaţii din Uniunea Europeană au creat o coaliţie pentru a promova importanţa îmbătrânirii active în agenda publică, dar şi în agendele guvernelor naţionale. Obiectivele stabilite pentru anul 2012 sunt puţine, dar ambiţioase. În primul rând, la nivelul statelor membre, se vor duce campanii intense de promovare a angajabilităţii în rândul persoanelor trecute de 50 de ani. De asemenea, dimensiunea solidarităţii se doreşte a fi atinsă chiar la nivelul comunităţii, prin includerea persoanelor bătrâne în programe locale de voluntariat şi activităţi care ar contribui la consolidarea identităţilor comunitare. Un alt obiectiv important este legat de promovarea unui stil de viaţă sănătos şi independent în rândul seniorilor. Şi, nu în ultimul rând, anul următor vom întâlni numeroase mesaje şi iniţiative care vor pune accentul pe cooperarea şi solidaritatea între diferite caregorii de vârstă.

 

Practici tinere, dar bune


Lista programelor dedicate populaţiei bătrâne este abia la început, dar coaliţia care coordonează Anul European 2012 oferă câteva exemple reprezentative pentru felul în care alte state europene au ales să rezolve problema incluziunii persoanelor vârstnice în societate.

 

În Cehia, încă din anul 2002, asociaţia Elpida a dedicat programe de asistenţă pentru vârstnici. Membrii asociaţiei şi partenerii au găsit numeroase metode de a fi aproape de persoanele în vârstă: de la deschiderea unei linii telefonice speciale dedicată persoanelor bătrâne şi singure, până la organizarea de cursuri de instruire în utilizarea calculatorului. Anul acesta, corul seniorilor din Elpida, alături de trupa rock Please The Trees, vor concerta în nouă oraşe din Cehia pentru a demonstra că talentul nu are vârstă şi bariere. Ministerul Muncii de la Praga este un partener constant al asociaţiei Elpida.

 

Un alt exemplu de proiect, menţionat de platforma care va promova Anul Îmbătrânirii Active, vine din nordul Olandei. Programul regional HANN are o misiune ambiţioasă, dar uşor de asociat cu strategia Europa 2020. Astfel, consorţiul HANN îşi propune ca până în anul 2020 să creeze cea mai avansată infrastructură de programe dedicate incluziunii în societate şi pe piaţa muncii a seniorilor olandezi. Iniţiativa este construită în jurul conceptului de îmbătrânire sănătoasă şi încearcă să preîntâmpine efectele negative ale îmbătrânirii în Europa. Astfel, mai multe centre universitare şi de cercetare în domeniul serviciilor medicale au creat deja un prim set de proiecte şi acţiuni locale care popularizează importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos pentru persoanele trecute de 50 de ani. Programele HANN combină echilibrat ideea unui stil de viaţă sănătos cu participare activă fie la locul de muncă (fiind descurajată pensionarea anticipată), fie prin implicarea pensionarilor în activităţi de voluntariat.

 

De ce îmbătrânire activă?

 

Documentele strategice adoptate la nivel european pun un accent deosebit pe rolul şi contribuţia seniorilor în societate. Programele de învăţare continuă sau de voluntariat la nivelul comunităţii sunt forme de incluziune reală şi vin în completarea serviciilor de asistenţă socială specifice acestor categorii sociale. Multe dintre proiectele dedicate seniorilor depăşesc discursul emoţional despre concordia dintre generaţii şi vorbesc deschis despre beneficii sociale şi financiare directe. Prin dezvoltarea unor programe punctuale, de tipul întreprinderilor sociale, care să activeze populaţia trecută de 50 de ani, sistemele naţionale de sănătate sau de protecţie socială sunt degrevate semnificativ de costuri semnificative. România alege să-şi ignore în continuare seniorii. Dovadă stă noul Plan Naţional de Reformă, ce vizează intervalul 2011 - 2013, în care nu este menţionat în niciun paragraf despre îmbătrânirea României şi despre incluziunea seniorilor în societate. Aparent, dezvoltarea durabilă din ţara noastră este tânără, neliniştită şi cam cinică.

 

Nota: articol scris de Ionut Codreanu si publicat in numarul 5/ Septembrie 2011 al revistei Comunitatii Durabile.

 

 
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter