Salvati Delta

Stiri si evenimente

Dezvoltarea durabila in cuvinte, cifre si practica

În urmă cu un an de zile puneam, secţiune cu secţiune, bazele primului număr al revistei „Mai mult cu mai puţin". Sute de ore dedicate structurii, designului şi aşteptărilor. Mai ales aşteptărilor. Întreaga echipă a proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabilă" era convinsă că va crea un produs editorial care va reuşi să devină un agregator de exemple şi de experienţe împărtăşite de beneficiarii POS DRU. După un an de zile, „Mai mult cu mai puţin" a trebuit să accepte că, uneori, mai puţin înseamnă, pur şi simplu, mai puţin.

 

Traducerea conceptului de „dezvoltare durabilă" nu este doar o provocare semantică sau ideologică. De cele mai multe ori, discuţiile despre dezvoltare durabilă au avut o notă personală. Fiecare beneficiar, abordat de noi în ultimul an, a fost rugat să explice cum şi ce înţelege prin dezvoltarea durabilă. Uneori am primit răspunsuri umane şi surprinzătoare - dovadă că acei oameni au reuşit să pună osul la treabă, dincolo de definiţii. De cele mai multe ori însă am auzit cum sunt implementate proiecte şi care sunt obiectivele strategice ori rezultatele prognozate. Dovadă că bruxeleza şi birocraţia excesivă pot deveni piedici în comunicarea propriu-zisă a muncii pe care aceşti oameni o prestează. Am întâlnit oameni pasionaţi de munca lor, dar şi oameni terifiaţi de propriile proiecte. Am fost copleşiţi de optimismul şi avântul unora, dar am şi fost puşi în situaţia de a asculta confesiunile terapeutice ale altora. Tragem linie după un an de încercări, blocaje sau momente de inspiraţie şi ne dăm seama că toţi aceşti oameni care gestionează proiecte din fonduri structurale sunt valoare adăugată pentru societatea noastră.

 

Să luăm exemplu un proiect strategic care, în mai puţin de doi ani, a asigurat instruire şi recalificare pentru două mii de oameni aflaţi în dificultate. Acest proiect nu ar fi singurul. Să zicem că mai sunt alte câteva sute de acest fel. Aritmetica simplă ne arată că, practic, într-un interval de timp relativ scurt, câteva sute de mii de oameni au învăţat ceva nou. Ceva ce îi va ajuta să se angajeze mai uşor sau, pur şi simplu, să se simtă mai competitivi. Şi aceste rezultate nu sunt deloc de neglijat. Dimpotrivă, sunt de lăudat. Dar, pentru ca aceste iniţiative să ajungă în agenda publică este nevoie de puţină laudă de sine, într-o manieră neviciată de limbajul birocratic. Toate aceste proiecte şi rezultate ar trebui comunicate într-un soi de dare de seamă către toate categoriile de oameni din ţara asta. Avem nevoie de poveşti şi dovezi. Poveşti care să arate că se poate produce schimbare structurală, dar şi dovezi care să arate că fiecare ban public este cheltuit cu responsabilitate.

 

Echipa „Mai mult cu mai puţin" va fi pe metereze încă un an de zile. Sperăm să fie un an bun, în care să primim în paginile noastre poveştile voastre. Dar, pentru ca poveştile miilor de proiecte, cu finanţare nerambursabilă să aibă impact şi însemnătate, va trebui să lucrăm puţin la detalii şi semantică. În loc de indicatori, vom vorbi despre oameni şi despre resursele investite în ei. În loc de implementare, vom vorbi despre muncă. În loc de integrare sau competitivitate, vom vorbi despre rolul şi importanţa acestor oameni în societate. Vom continua să lucrăm în aceşti termeni nu pentru a tabloidiza sau trivializa aceste demersuri absolut lăudabile, ci pentru a îndepărta mitul „banilor gratis" care vin dinspre Uniunea Europeană. Banii investiţi în oameni nu sunt bani gratis. Toate aceste fonduri se vor reîntoarce în societate şi vor produce efecte pe termen lung.

 

Nu dorim ca, la finalul acestui proiect, să spunem că România şi-a atins toate obiectivele de dezvoltare durabilă. Vrem să spunem răspicat şi arogant că România a crescut frumos şi sănătos!

 

Să avem un 2012 relevant pentru toată lumea.

 

Articol scris de Ionut Codreanu si publicat in numarul 7/ decembrie 2011 al revistei Comunitatii Durabile.

 
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter