Salvati Delta

Stiri si evenimente

Dar din dar se face Freecycle

Cineva ofera douazeci de carti de matematica. Altcineva pune la bataie un reportofon cu casete, din era predigitala. Poate aveti nevoie de o litiera pentru pisici sau o canapea extensibila cu urme de uzura. Sau un corp de biblioteca sau schiuri sau haine sau computere functionale sau pentru piese. O seama de obiecte felurite. De ce sa arunci un obiect când îl poti da de pomana? Reteaua de donatii Freecycle vine cu un raspuns pertinent.

 

Toate aceste oferte de bunuri nu se petrec în vreun mall sau în vreun talcioc de la marginea orasului. Se petrec în casuta mea de mail. La fel si în casutele celorlaltor 5460 de membri ai retelei Freecycle Bucuresti.
Freecycle e un simplu grup de Yahoo care face legatura între oameni care au lucruri de prisos si de care vor sa scape si oameni carora le-ar prinde bine obiectele de care se descotorosesc primii. Scopul retelei e sa pastreze în uz lucruri care nu si-au trait înca traiul, sa nu le permita celor care pot deveni second-hand sa ajunga gunoi, si astfel sa stavileasca risipa si, de ce nu, sa dea o mâna de ajutor la salvarea planetei. „Reciclarea prin Freecycle reda oamenilor timpul si banii care altminteri se risipesc pe fabricarea sau cumpararea de obiecte, face planeta mai curata si induce, în donatori si primitori deopotriva, multumirea unei fapte bune", e crezul enuntat în regulile listei pe care le primesc pe e-mail toti membrii retelei.


Freecycle Bucuresti a luat nastere în 2005, parinte fiindu-i Lucian Sandor, pe-atunci student, iar acum doctorand în biologie moleculara la Boston. Vazuse un reportaj al BBC despre reteaua americana, cea originara, si i-a parut ca nu difera foarte mult de schimburile care se petreceau în caminele studentesti bucurestene prin medierea chat-ului intern. A considerat asadar util si fezabil sa puna bazele unei retele bucurestene, asa ca ideea de Freecycle, inventata de Deron Beal, un activist ecologist din Arizona, a ajuns sa fie transpusa în mediul virtual de pe malurile Dâmbovitei.


Chiar daca Sandor locuieste acum de cealalta parte a Atlanticului, ramâne înca moderatorul grupului, cerberul care filtreaza eventualele exprimari necuviincioase, mesajele publicitare sau altele care nu se potrivesc cu profilul retelei. „Personal, ramân moderator al grupului bucurestean si membru al celui bostonian din motive de cumpatare", spune Lucian Sandor. „Am copilarit într-o vreme în care mai putine obiecte erau de unica folosinta si probabil nu ma voi obisnui niciodata cu ideea de învechire programata. Nu e normal sa dam faliment doar pentru ca nu putem sa ne înfrânam din ciclul cumparat ieftin/ aruncat rapid".


Daca fondatorul retelei bucurestene ramâne membru din motive ce tin de chibzuinta în consum, alti Freecycle- isti pot avea motivatii cât se poate de variate. Unii cauta chilipiruri. Un student prospat mutat într-o garsoniera închiriata si nemobilata poate urmari, de pilda, aparitia pe Freecycle a unui birou sau a unei saltele folosite, dar curate. Altii prefera sa-i scape altii de bunurile pe care nu le mai folosesc fara sa aiba cheltuieli. Mobilierul vechi, de care proprietarul nu mai are nevoie, ia de obicei calea rampei de gunoi, iar transportul costa. Dar daca exista cineva care are nevoie de un dulap, chiar daca balamaua unei usi e rupta? Altii pur si simplu vor sa faca o fapta buna sau sa se puna de-a curmezisul consumerismului sau sunt mânati de ferventul ecologist. Oricare ar fi motivatia membrilor sau resorturile ideologice ale creatorilor, o retea ca Freecycle are efecte benefice.„Cel mai mult vad în Freecycle ca un mecanism de reglare a pietei", explica Lucian Sandor. „Nu poti sa încerci sa vinzi mobila care sa reziste un an, daca piata are acces la mobila durabila si gratuita".

 


Grupul bucurestean, ca de altfel toate grupurile omoloage din lume, permite accesul liber. Tot ce trebuie sa faca un pretendent la statutul de membru al Freecycle e sa se aboneze la grupul de Yahoo trimitând un e-mail la adresa freecycle_bucuresti-subscribe@ yahoogroups.com sau sa apese butonul „Join the Group" pe situl grupului, http://groups.yahoo.com/group/ freecycle_bucuresti. Odata devenit membru, oricine poate posta mesaje prin care sa anunte ca ofera sau, dupa caz, cauta diverse obiecte. O privire rapida prin arhiva anunturilor dezvaluie ca cele mai frecvente bunuri donate sunt componentele de calculator, hainele second-hand, cursurile universitare, obiecte de bucatarie, flori sau mobilier. Recent, cineva oferea chiar un aparat de aer conditionat care trebuia reîncarcat cu freon. Altii ofera tot felul de maruntisuri, de la lampi cu lava, la cosmetice începute. Orice poate fi refolosit în loc sa ajunga la ghena.


Pe lânga Bucuresti, unde se afla cea mai veche si mai extinsa retea care a strâns peste 9.000 de mesaje, grupuri Freecycle se afla în alte 14 orase din România: Brasov, Tulcea, Iasi, Cluj, Constanta, Craiova, Oradea, Piatra Neamţ, Ploiesti, Resita, Sibiu, Târgoviste si Timisoara. Global, reteaua Freecycle se gaseste în 121 de tari si numara aproape 8,5 milioane de membri.

 

Nota: articol scris de Adrian Deoanca si publicat in numarul 7/ decembrie 2011 al revistei Comunitatii Durabile.

 
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter