Salvati Delta

Stiri si evenimente

Rezistenta dintre resturi

Ar fi oare cu putinta sa avem toate cele trebuincioase fara sa platim si fara sa apelam la generozitatea sau naivitatea celor din jur? Desi poate parea o poveste, de fapt este o filosofie de viata, cu o istorie mondiala de peste doua decenii, numita freeganism. Adeptii acestei ideologii sunt ferm convinsi ca exista mijloace alternative pentru satisfacerea nevoilor, astfel incat sa fie diminuata dependenta fata de „economia conventionala".

 

Freeganii nu se jeneaza sa cotrobaiasca prin tomberoane dupa alimente si lucruri considerate de altii nefolositoare. Atunci cand nu isi aduna cele necesare din gunoi, apeleaza la bartere sau isi confectioneaza singuri produsele necesare. Autostopul este, de asemenea, o metoda eficienta (dar riscanta) de transport cu costuri zero.

 

Acest stil de viata poate fi considerat si o forma de revolta fata de societatea consumerista in care traim astazi.

 

Motivele invocate de cei care practica aceste metode extreme de supravietuire in jungla capitalista sunt dezacordul fata de interesele corporatiste, fata de consumul exagerat si risipa. Pentru ei, reclamele care te indeamna sa cumperi cat mai mult sunt o forma de manipulare, cu scopul de a scoate profit. Chiar daca sunt platitori de taxe si impozite, nu vad cu ochi buni nici dependenta de un loc de munca. Practicantii freeganismului pun pret pe ideea de comunitate, de a imparti totul si de ajutor reciproc.

 

Nota: articol scris de Loredana Diaconescu si publicat in numarul 7/ decembrie 2011 al revistei Comunitatii Durabile.

 
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter