Salvati Delta

Articole

Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara se aliaza impotriva deseurilor

Luna trecută, Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) au pus bazele unei rețele care să sprijine rezolvarea cât mai eficientă și rapidă a problemei deșeurilor din România.


Asociația Salvați Dunărea și Delta (SDD), Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Ministerul Mediului și Pădurilor au organizat, în decembrie 2011, prima conferință a Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (ADI). Evenimentul, la care au participat reprezentanți ai autorităților locale și regionale, a prilejuit lansarea unui studiu despre managementul deșeurilor ultimilor doi ani și a continuat discuțiile despre necesitatea creării unei rețele a structurilor ADI, care să faciliteze comunicarea în interiorul acestora și cu instituțiile centrale, pentru accesarea fondurilor europene prin POS Mediu, axa 2.1.


Potrivit studiului lansat, rolul structurilor de tip ADI este să sprijine Autoritățile Publice Locale „să coopereze în scopul gândirii și implementării unei abordări integrate a managementului deșeurilor la nivel județean care să permită României atingerea unor standarde conforme acquis-ului comunitar".


„România nu trebuie să mai fie cea mai murdară țară a Europei. Suntem aici pentru a construi o infrastructură a colaborării, capitol la care astăzi România este repetentă", a declarat Liviu Mihaiu, președintele SDD.
Inițiatorii Rețelei ADI au identificat drept principale probleme dificultățile în constituirea acestora, refuzul unor primari de a se implica, disensiunile politice, numărul mic de angajați, modalitățile ineficiente de organizare a licitațiilor, calitatea slabă a serviciilor și relația deficitară cu autoritățile locale.
„Aproximativ jumătate din suprafața țării nu are servicii de salubritate. România are la dispoziție peste 900 milioane euro pentru rezolvarea acestei probleme, însă nu a reușit să cheltuie decât 3%", a remarcat Costel Popa, președintele Ecopolis.


Prezent la eveniment, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a recunoscut că atitudinea sa seamănă cu a preotului care ceartă singurii cinci enoriași prezenți la eveniment pentru absența celorlalți. „Această întâlnire nu putea veni într-un moment mai bun. Suntem pe ultimii metri în care să recuperăm ce nu am reușit să rezolvăm în ultimii cinci ani. În alte țări se bate toată lumea pentru a administra deșeuri, pentru că e o afacere bună. Noi nu facem și ne călcăm unii pe alții pe picioare numai ca celălalt să nu facă nici el o afacere bună", a declarat ministrul Borbely.
Potrivit unui studiu Eurostat din 2011, cantitatea de deșeuri produsă de municipalități a fost de 396 de kilograme pe cap de locuitor. În ceea ce privește cantitatea, țara noastră s-a situat la coada clasamentului statelor UE care reciclează, alături de Bulgaria și Malta.


„Dincolo de acela de ajuta la îndeplinirea criteriilor formale de eligibilitate pentru proiectele POS Mediu, ADI-urile din domeniul deşeurilor ar trebui să îndeplinească, conform prerogativelor menţionate în statutul lor o serie de alte activităţi principale, menite să asigure implementarea corectă a investiţiilor, în special prin negocierea unor contracte care să asigure funcţionarea eficientă a SJMID-urilor.


Astfel, ADI-urile ar trebui să devină o structură activă încă din faza de pregătire a documentaţiei pentru POS Mediu, asigurând conceperea unor aplicaţii care să conducă la realizarea unor investiţii în conformitate cu interesele APL-urilor care le formează". (ADI. Raport de cercetare privind capacitatea instituțională)

 

Nota: articol scris de Maria Popa si publicat in numarul 8/ ianuarie 2012 al revistei Comunitatii Durabile.

 
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter