Salvati Delta

Ce este comunitatea durabila?

Ce este Comunitatea durabila?

 

Suntem Comunitatea de Practica pentru Dezvoltare Durabila in Romania.

Suntem un nod al informatiilor si cunoasterii legate de dezvoltarea durabila in Romania. Comunitate Durabila este o retea de comunicare publica formata din experti in domeniu, reprezentanti ai autoritatilor publice din Romania si Uniunea Europeana (UE), beneficiari de proiecte finantate din Fondul Social European si reprezententi ai organizatiilor neguvernamentele de profil din Romania si din UE.

Suntem de asemenea o platforma multimedia care sintetizeaza toate noutatile, studiile ori cercetarile ce privesc dezvoltarea durabila in Romania.

 

Din nefericire pentru societatea industriala, un sistem economic nu poate fi stabil decat in conditiile de mediu date. Mentinerea acestor conditii trebuie sa defineasca adevaratele nevoi economice ale oamenilor. A satisface nevoile create de industrializare inseamna a ne razboi cu natura si a ignora conditiile esentiale ale vietii pe Pamant.

 

Azi suntem in situatia deliranta de a mentine o stabilitate economica si ecologica falsa cat timp vom lua in considerare, eronat, doar costurile proceselor - sosele, masini, carburanti - ca fiind produse finite. Acumularea grotesca a acestora, contorizate bine in PIB-uri care trebuie mereu sa creasca - este expresia unei societati instabile, care dispret uieste natura si ne da masura unei false bogatii.

 

De mai bine de doua decenii castiga tot mai multa simpatie un mod de viata si de productie care consta in a reduce consumul de bunuri si in a duce o existenta centrata pe valorile esentiale. Moderatia e o valoare impartasita de orice religie ori filosofie comunitara. Suntem promotorii acestui mod de existenta si de lucru. Consecutiv, ne unim intr-o comunitate virtuala "de practica" in care activitatile sustenabile, proiectele virtuoase si cunoasterea dezvoltarii durabile converg.

 

paint

 

Avem o misiune

 

Comunitate Durabila lucreaza la asigurarea resurselor necesare pentru implementarea componentei orizontale "dezvoltare durabilă" in proiectele finantate de Programul Operational Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane prin Fondul Social European.

 

Avem obiective

 

La Comunitatea de practica pentru dezvoltare durabila ne proounem:

 

 

  • sa oferim metode, instrumente si asistenta beneficiarilor POS-DRU;
  • sa asiguram schimbul de experienta necesar pentru promovarea obiectivelor voastre de dezvoltare durabila;
  • sa informam potentialii beneficiari ai POS-DRU cu privire la instrumentele de dezvoltare durabila;
  • sa punem in discutie si sa contribuim la dezvoltarea unor noi forme de management durabil;

 

 

 

Dar ce inseamna o comunitate de practica?

 

Comunitatile de practica sunt grupuri de oameni care impartasesc un interes, o pasiune pentru o activitate profesionala sau personala si invata cum sa o faca mai bine, interactionand in mod regulat.

 

Comunitatile de practica sunt formate din oameni ce se angajeaza intr-un proces colectiv de invatare pe un anumit domeniu.

 

Caracteristicile unei comunitati de practica

 

A. Domeniul

 

Comunitatea de practica are o identitate definita de un domeniu comun de interes. Calitatea de membru implica un angajament pe domeniu si de aceea competentele impartasite de acestia fac diferenta dintre membrii si alti oameni. Domeniul nu este in mod necesar ceva recunoscut ca "expertiza" din afara comunitatii.

 

B. Comunitatea

 

In urmarirea interesului fata de un domeniu, membrii se alatura in activitati si discutii, se ajuta reciproc, si impartasesc informatii. Acestia construiesc, in acest fel, o relatie prin care se ajuta sa invete, deci sa progreseze. In plus, membrii unei comunitati de practica nu lucreaza neaparat impreuna pe lucruri de zi cu zi.

 

C. Practica

 

Comunitatea de practica nu este doar o comunitate de interese - oameni carora le plac un anumit gen de filme, de exemplu; membrii comunitatii de practica sunt practicanti. Ei dezvolta un repertoriu de resurse pe care le imprtasesc: experiente, povesti, instrumente, modalitati de adresare la diferite probleme. Mai exact un schimb de know-how pentru dezvoltarea abilitatilor in domeniu; Aceasta activitate specifica unei comunitati de practica necesita timp si interactiune.

Combinarea acestor trei elemente - domeniul, comunitatea si practica - constituie o Comunitate de Bune Practici.

 
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter