Salvati Delta

Info comunitate

Photo: TH

Crestere ingrijoratoare a culturilor modificate genetic

In timp ce biotehnologia ramane o problema controversata si contestata in UE, sase tari europene – Romania, Spania, Portugalia, Republica Ceha, Slovacia si Polonia – au plantat 114.490 hectare de porumb modificat genetic in 2011, o crestere de peste 25% fata de anul precedent. Datele au fost publicate in raportul anual al Serviciului International pentru Achizitii de Aplicatii Biotehnologice (ISAAA) privind utilizarea semintelor modificate genetic.

 

Multi critici au observat insa o reducere a investitiilor in biotehnologie. In 2011, cea mai mare companie de ingrasaminte chimice, BASF, a decis sa opreasca dezvoltarea si comercializarea semintelor modificate genetic in Europa. Motivul este opozitia dura a organizatiilor din multe parti ale continentului impotriva biotehnologiei.

 

Monsanto, la randu-i, a anuntat ca nu va vinde porumb modificat genetic in Franta in 2012.

 

Cu toate acestea, trendul mondial este de crestere a culturilor modificate genetic, in special in tarile in curs de dezvoltare. Doar Brazilia a plantat in 2011, 30,3 milioane hectare de culturi OMG.

 

Global, suprafata plantata cu OMG-uri a crescut cu 8% (fata de 2010) la o suprafata record de 160 milioane de hectare. Desi cresterea a fost usor franata fata de 2010 (cand rata de extindere a culturilor OMG a fost de 10%), e a fost mult mai semnificativa in tarile in curs de dezvoltare – 11%, sau in termeni absoluti – 8,2 milioane de hectare.

 

Statele Unite sunt lideri in cultivarea OMG si produc 43% din piata mondiala. In 2011, productia Americana de OMG a scazut totusi sensibil, cu 3%. 

 

Topul culturilor OMG in lume:

  1. SUA – 69 milioane ha
  2. Brazilia – 30,3 milioane ha
  3. Argentina – 23,7 milioane ha
  4. India – 10,6 milioane ha
  5. Canada – 10, 4 milioane ha
  6. China – 3,9 milioane ha

 

Valoarea totala a pietei globale a semintelor biotech se ridica la 13,2 miliarde de dolari, in vreme ce piata produselor finite modificate genetic – porumb, soia si bumbac – depaseste 160 miliarde de dolari, arata studiul ISAAA.

 

ISAAA este o organizatie non-profit care urmareste promovarea biotehnologiei si a business-ului subsecvent. Studiul nu ia in considerare criticile si dovezile impotriva impactului OMG asupra sanatatii si cu atat mai putin probleme de dezvoltare legate de schimbarea utilizarii terenurilor.

 
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter