Salvati Delta

Articole

"Sa iei un somer si sa-l faci platitor de taxe e o chestiune de utilitate publica"

Despre reconversia profesională a minerilor disponibilizați din Valea Jiului, cu Haralambie Vochițoiu, directorul firmei cu cea mai extinsă activitate în domeniu.


Din ce trăiesc oamenii în Valea Jiului după restructurarea sectorului minier?


Din păcate sau din fericire, Compania Națională a Huilei (CNH) a rămas principalul actor economic din zonă. Acum, CNH mai are vreo 8.500 de angajați direct, dar cred că mai sunt vreo 8.500 care deservesc industria pe orizontală. E vorba de cei care fac piese de schimb, care repară motoarele, care prestează tot felul de servicii pentru CNH. Vreo 20.000 lucrează în sectorul bugetar, o altă parte în privat, iar cealalți sunt plătiți din bugetul asigurărilor sociale. Situația nu-i chiar așa dramatică precum pare la prima vedere. Sigur, nu e nici roz. Mai nou, văd că s-a început să se aloce bani și în turism, deci sunt generate locuri de muncă. Nu sunt de acord că stăm pe un butoi de pulbere.

 

Care e rolul firmei Euro Jobs în dinamica pieței muncii din Valea Jiului?

 

La acest moment, derulăm patru proiecte pe Domeniul Major de Intervenție (DMI) 5.1. unde grupul țintă este format din șomeri și persoane în căutarea unui loc de muncă. Mai suntem parteneri pe DMI 2.3. unde grupul țintă este format din salariați care vor face un curs de calificare și într-un proiect în care grupul țintă este format din cadre universitare. Sigur, ponderea cea mai importantă o au șomerii și persoanele în căutarea unui loc de muncă. Oamenii aveau la început o reticență vizavi de aceste proiecte. Pionieratele sunt dificile întotdeauna. Dar sunt și frumoase. Iată astăzi sunt deja câteva serii de oameni care au luat o diplomă gratuită, iar o parte și-au găsit locuri de muncă, deci sunt reintegrați social. Să iei un om din stadiul de șomer, adică din om care, vrând-nevrând, ia din sacul public, și să-l ajuți să devină un om care bagă bani în sacul public e o chestiune de utilitate publică.

 

În ce meserii ajung să se specializeze cursanții? Cum sunt alese aceste calificări?

 

E foarte important că am încheiat parteneriate cu primăriile. Am plecat de la premisa că Primaria Vulcan, de exemplu, trebuie să știe cel mai bine ce se intamplă și ce se va întampla în oraș. Și așa a și fost. Primăria Vulcan ne-a spus că are un proiect uriaș pe turism, așa că noi am pregătit lucrători în gospodărie agroturistică. Primăria Petrila ne-a zis că are un proiect de 600 și ceva de miliarde pentru refacerea infrastructurii rutiere în tot orașul, așa că noi am calificat și pavatori și asfaltatori. În ianuarie o să depunem niște proiecte pe DMI 2.3., adică pe cei angajați. Deja am făcut un studiu la CNH. Acolo sunt oameni care-și vor pierde locul de muncă. Făcând deja cercetarea, știm ce meserii vor oamenii de acolo, și vom depune proiectul pliat din start pe realitate.

 

Cu ce fel de probleme v-ați confruntat în cele 14 luni de implementare a proiectelor?

 

Avem noi românii un talent de-a pune, în loc de trei reguli obligatorii, cinci reguli, ca să se respecte trei. De aici au plecat multe probleme. Din faptul că regulile au fost nu aspre, dar contradictorii. Principala problemă e o regulă simplă, dar ticăloasă. Eu ți-am depus ție, statul român, toate documentele să-mi rambursezi 100 de lei. Mi-ai promis că-n 45 de zile îmi dai banii înapoi, dar nu o faci. În schimb, dacă în 25 ale lunii n-am plătit dările, finanțele publice îmi trimit scrisoare că mă execută și îmi pun penalități. Statul nu are însă nici o obligație dacă nu-mi dă banii în 45 de zile și mi-i dă poate în 400 de zile. Asta mi se pare o chestiune aberantă. Măcar pe fonduri europene, să nu pună statul penalități, dacă știe că nu e în stare să ramburseze. Asta a fost problema principală care ne-a adus foarte mari pierderi. Noi am rămas în picioare, dar alte firme au falimentat. Dacă eu, ca firmă, am angajat 15 oameni pe un program european și finanțatorul nu-mi dă banii la timp, rămân cu dările la aceste salarii restante la Fisc și nu mă mai pot duce la nici o licitație, că nu-mi mai dă nimeni certificat de bună purtare. Așa că mi-ai blocat toată activitatea și m-am prăbușit cu totul.

 

Haralambie Vochițoiu a fost miner, președinte al filialei Petroșani a unui partid de opoziție, candidat fără succes la Primărie. Până în 2006, a condus Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara. Firma EuroJobs S.R.L., al cărei director executiv este, are în derulare, printre altele, patru programe de reconversie profesională a populației neocupate din Valea Jiului, în parteneriat cu primăriile orașelor Vulcan, Lupeni, Petrila și Aninoasa. Citiți în numărul următor al revistei Cu Mult Mai Puțin un articol amplu despre transformările forței de muncă din Valea Jiului.

 

Nota: articol scris de Adrian Deoanca si publicat in numarul 8/ ianuarie 2012 al revistei Comunitatii Durabile.

 
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter