Salvati Delta

Stiri si evenimente

Photo: NASA

Fumul incendiilor de padure ucide 339.000 de oameni pe an

 

Fumul emis la incendiile de paduri si tufaris provoaca moartea a 339.000  de oameni in medie pe an pe suprafata globului, anunta un studiu al Societatii americane pentru promovarea stiintei (AAAS). Cifra deceselor va creste in urmatorii ani datorita inmultirii incendiilor cauzate de schimbarile climatice.

 

Africa subsahariana si Asia de sud-est au fost ariile cela mai afectate, inregistrand 157.000 si 110.000 de oameni decedati in 2006, doar din cauza unor afectiuni legate de inspirarea fumului. 

 

Autorii au masurat in mod special impactul particulelor mai mici de 2,5 micrometri care formeaza partea cea mai semnificativa a fumului. Ei au folosit date furnizate de sateliti petru a strange informatii asupra zonelor afectate de incendii in deceniul 1996-2006. Cercetatorii au creat totodata modele informatice complexe completate cu date date si alte modele create de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a determina mortalitatea anuala legata de fum in toate regiunile globului.
 
Cresterea cantitatii acestor particule fine care raman in suspensie cateva saptamani afecteaza calitatea aerului in regiuni foarte vaste si patrund in zonele locuite, explica pentru France Presse. Michael Brauer, profesor de sanatate publica la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada.

 

Alte sub-studii epidemiologice arata ca aceste particule sunt cauza directa a unor afectiuni cardio-vasculare si respiratorii care necesita spitalizare obligatorie.

 

Intr-un climat global mai uscat, vegetatia va fi la randu-i mai uscata, fulgerele si traznetele mai frecvente, iar focurile de-a lungul globului din ce in ce mai greu de controlat. Curand ele vor deveni o cauza majora a incalzirii globale si doar o consecinta a acesteia.

 
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter