Salvati Delta

Stiri si evenimente

Ziua Apei: Statul, principalul responsabil pentru pastrarea apelor curate

 

De Ziua Mondiala a Apei, Asociatia Salvati Dunarea și Delta (SDD) și Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis atrag atentia asupra pericolelor tot mai mari care ameninta aceasta resursa pretioasa: poluarea marilor orașe lipsite de statii de epurare, substantele chimice folosite tot mai mult in agricultura și industrie, lucrarile absurde de modificare a raurilor de munte cu scopul construirii de microhidrocentrale, marile interventii tehnologice care se pregatesc in vederea regularizarii albiei ultimului fluviu salbatic al Europei: Dunarea.
 

Sarbatorirea Zilei Mondiale a Apei, pe 22 martie, trebuie sa insemne aducerea in atenția opiniei publice a necesitații protejarii cantitative și calitative a apelor. Un subiect important reprezinta responsabilitațile pe care le avem in intreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apa, fie ca suntem autoritați publice, firme private sau cetațeni.

In acest sens, SDD și Ecopolis amintesc ca Romania se afla la coada clasamentului țarilor UE atat la capitolul resurse de apa (doar 40 mld. m3 sunt utilizabili in mod real, cantitatea de apa pe cap de locuitor fiind de doar 1,894 m3/an/locuitor), cat și in ceea ce privește epurarea apelor menajere, majoritatea localitaților fiind lipsite de aceste sisteme esențiale pentru sanatatea apelor de suprafața. Posibila revigorare a agriculturii si creșterea gradului de racordare a populației la rețeaua publica fac foarte posibila o creștere a consumului de apa. In acest context, Romania trebuie sa faca eforturi nu numai pentru a asigura servicii care sa se ridice la standardele moderne de calitate, ci și pentru a elimina ineficiențele sistemelor de apa și canalizare.

Apele de adancime nu o duc nici ele prea bine. Substanțele chimice (detergenți, metale grele, nitrați, fluoriți și alte ingrașaminte chimice) rezultați ca urmare a folosirii in agricultura sau industrie au otravit iremediabil mare parte din panza freatica. Aceasta situație a devenit dramatica mai ales in zonele rurale unde nu exista acces la rețele de apa potabila, iar locuitorii satelor sunt nevoiți sa foloseasca apa imbuteliata, de 250 de ori mai scumpa decat apa de la robinet și cu un impact ecologic de 300 ori mai mare.

Raurile de munte sunt amenințate de excavatoare. In ultimul an, mai multe lucrari de amenajare a microhidrocentralelor (MCH) in munții Carpați pun sub semnul intrebarii capacitatea autoritaților de profil (Garda Naționala de Mediu, APM-uri, custozi de arii protejate) de a reacționa in sprijinul sanatații apei. Cu scopul producerii de energie regenerabila, lucrarile de amenajare a MCH ajung in situația absurda de a distruge ultimile cursuri de apa care au ramas neatinse de mana omului.

Dunarii i se pregatește un sarcofag din beton. Sub influența marilor transportatori, autoritațile romane, sprijinite de Comisia Europeana, pregatesc intervenții multiple in vederea largirii albiei ultimului fluviu salbatic al Europei. Este vizat cursul inferior, care va afecta iremediabil biodiversitatea și viața din Delta Dunarii.

“Tinand seama ca Romania se confrunta cu o sete de energie fara precedent, recomandarea Asociației Salvați Dunarea și Delta este ca aceste investiții sa se intample cu mare grja pentru mediu, mai ales avand experiența distrugerii raurilor din Fagaraș de catre "investitori verzi" – clienți politici - cu acordul autoritaților de mediu iresponsabile. Pentru a proteja Dunarea, este necesara instalarea de urgența a stațiilor de epurare a apelor reziduale din marile orase și renaturarea Luncii Dunarii.” spune Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunarea și Delta.

“Romanii nu se pot bucura de dreptul fundamental la apa curata. Conform studiului Ecopolis, in București, trei din zece probe au ieșit neconforme standardelor de apa potabila. In alte orașe din țara situația este chiar mai grava, iar acest fapt pune in pericol sanatatea oamenilor.” spune Costel Popa, președintele Centrului pentru Politici Publice Ecopolis.

Despre Asociația Salvați Dunarea și Delta
Asociația Salvați Dunarea și Delta (ASDD) este o organizatie neguvernamentala de protecția mediului, care s-a impus in cei opt ani de activitate prin acțiuni susținute de advocacy pe probleme ecologice si a demonstrat prin rezultate concrete ca poate oferi soluții pentru marile provocari cu care se confrunta Delta Dunarii. De asemenea, asociatia are o activitate susținuta și in domenii conexe protecției mediului, avand in portofoliu proiecte care vizeaza dezvoltarea durabila, dezvoltare comunitara locala, managementul deșeurilor, economie sociala și dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare și conștientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro)
Despre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizatie non-guvernamentala infiintata in 2009 cu scopul promovarii principiilor dezvoltarii durabile la nivelul politicilor publice din Romania.  Raportat la problemele de mediu din tara noastra, Ecopolis isi propune sa intervina cat se poate de concret, dezvoltand si promovand politici publice raspuns la problemele structurale cu care ne confruntam. Directiile de actiune asumate, pe termen lung, de Ecopolis sunt: Cercetare pe probleme de mediu; educatie si participare civica ecologica, respectiv watch dog si advocacy. Prin seria de studii Ecopolis isi propune sa analizeze evolutiile dintr-o serie de domenii cu un impact major asupra dezvoltarii durabile. Concluziile acestor studii fac obiectul unor campanii de popularizare menite sa stimuleze gradul de informare si deschiderea populatiei catre acele politici publice cu impact pozitiv asupra mediului pe de o parte si sa asigure preluarea politicilor conturate de expertii de mediul la nivelul deciziilor luate de autoritati. (www.ecopolis.org.ro)
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter