Salvati Delta

Protectia mediului

Tii la eticheta?

Imaginea capata un rol din ce in ce mai important in viata noastra. Cu totii suntem atenti la felul in care „ne prezentam“. Cum arata insa planeta noastra?

Judecand dupa culoarea padurilor am putea spune: verde. Daca e sa luam in calcul fenomenul din ce in ce mai amplu al despaduririlor, am putea avea curand surpriza sa constatam, ca in povestea lui Andersen, ca imparatul (Pamantul) nu poarta haine deloc. Dupa datele Bancii Mondiale din 2010, daca media europeana de suprafata impadurita este de 36%, noi avem doar 28% si se taie din ce in ce mai mult, chiar in conditiile in care secolul XX a fost catastrofal pentru padurile Romaniei.

Managementul durabil presupune exploatarea padurilor intr-un mod care sa mentina biodiversitatea, productivitatea, capacitatea de regenerare, vitalitatea si potentialul de a-si indeplini functiile ecologice, economice si sociale, fara sa afecteze alte ecosisteme.

Pentru a proteja padurile, incercati sa...
- cautati produse din lemn cu etichetele FSC, PEFC, sau SFI, care indica lemn certificat ca provenind din paduri gestionate in mod durabil.

Folosirea la scara larga a pesticidelor chimice nu are efecte negative doar asupra pamantului, ci si asupra oamenilor. Ingrasamintele create de oameni contribuie la schimbarile climatice:
-    producerea lor presupune folosirea combustibililor fosili ca materie prima si prin urmare degajarea de gaze cu efect de sera;
-    ajunse in sol, elibereaza oxizi de nitrat;
-    cresc aciditatea solurilor.
Spre deosebire de acestea, metodele organice de ingrijire a suprafetelor cultivate – rotatia culturilor, folosirea ingrasamintelor naturale – hranesc in mod natural solul. Agricultura ecologica urmareste sa ofere consumatorului alimente proaspete, gustoase, netratate chimic, care in acelasi timp respecta ciclul natural al ecosistemelor. 

Principiile de baza ale agriculturii ecologice sunt armonia cu natura si protejarea mediului, grija fata de animale si crearea de locuri de munca pentru comunitatile rurale.

Reglementarile actuale in UE privind productia ecologica stabilesc modul de administrare al culturilor agricole si efectivelor de animale si modul de procesare a alimentelor si nutreturilor, pentru ca acestea sa poata fi etichetate ca ecologice.

 
Pentru a manca sanatos si in acelasi timp pentru a incuraja agricultura ecologica, mai prietenoasa cu mediul, incercati sa...
- cautati podusele marcate cu eticheta europeana pentru produse ecologice, sau produse marcate cu AE, eticheta agriculturii ecologice romanesti. Sunt „curate“, sunt produse local, deci au o amprenta ecologica mai mica, si sunt mai ieftine decat produsele bio importate.


Uniunea Europeana a creat si o “eco-eticheta” prin care consumatorii pot identifica produse si servicii cu impact redus asupra mediului, de la produse de ingrijire personala pana la detergenti, haine si incaltaminte, echipamente electronice, mobila si pana la servicii de turism. Producatorii pot aplica voluntar pentru obtinerea eco-etichetei europene, daca produsele sau serviciile lor respecta o serie de criterii privind impactul asupra mediului, incepand cu etapa de productie pana in stadiul de deseu. Pana in momentul de fata, peste 17.000 de produse din Europa au obtinut aceasta eticheta.
 


Nota: text adaptat dupa MAI MULT CU MAI PUTIN. Ghidul unei comunitati durabile, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, martie 2012.




login

Concursul comunitatii durabile



Cel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter