Salvati Delta

Dezvoltare durabila

Flickr

Cumpar, deci exist?

 

Mergem la cumparaturi ca sa traim sau traim ca sa mergem la cumparaturi?

 

Traim intr-o epoca in care consumul da masura bunastarii, dar, in realitate, resursele planetei sunt finite, iar noi le epuizam rapid.

 

Fluxurile de productie si consum preiau resurse din natura, folosesc o parte din ele, iar ce ramane se arunca la groapa de gunoi. Totul, desigur, cu un consum important de energie din surse neregenerabile. In schimb, in natura nu exista deseuri. Materia este refolosita intr-un ciclu continuu, „deseurile“ unora devenind hrana altora, iar energia folosita este cea solara, inepuizabila (in urmatoarele 5 miliarde de ani).

 

Consumul durabil inseamna:

-       sanse egale intre generatii si in cadrul aceleiasi generatii, adica accesul echitabil la resurse pentru noi, dar si pentru urmasii nostri;

-       moderatie: un mod de utilizare a resurselor care sa urmareasca eliminarea poluantilor, reciclarea completa a materialelor si eficienta energetica;

-       folosirea resurselor regenerabile, atat materiale, cat si energetice, doar in limitele capacitatii lor de refacere.

 

Trebuie, asadar, sa ne schimbam rapid obiceiurile, pentru a asigura si generatiilor urmatoare aceleasi sanse pe care le avem noi. Putem alege sa ne complacem in continuare in consumism sau sa consumam inteligent.

 

Schimbarea se poate face la doua niveluri:

-       la nivelul statelor si companiilor, modelul de dezvoltare trebuie sa urmareasca decuplarea cresterii economice de consumul de resurse, adica schimbarea ponderii economice de la bunuri la servicii;

-       la nivel individual, in fiecare zi facem alegeri, iar alegerile noastre insumate pastreaza sau schimba modelul de dezvoltare.

 

Incercati sa...

- Notati timp de o luna cantitatea de hrana pe care ati aruncat-o fiindca s-a stricat. Dupa acest exercitiu, va veti putea evalua nevoile mai realist si veti cheltui mai putin.

- Nu cumparati produse supraambalate. Multe dintre acestea au 4 – 5 straturi de ambalaj, inutile.

- Alegeti sa mancati 2 – 3 zile pe saptamana meniuri vegetariene sau lacto-vegetariene. Nu numai ca veti fi mai sanatos, dar veti proteja si resursele planetei.

- Consumati produse fabricate in zona dvs. Astfel stimulati economia locala, evitati consumurile energetice pentru transportul marfurilor si directionati castigurile catre producatori, scurtand lantul de intermediari.

 

Stiati ca...?

Un european mananca in medie de-a lungul vietii 760 de pui, 46 de curcani, 29 de oi, 20 de porci, 15 rate, 5 vaci si aproape jumatate de tona de peste.

 

Nota: text publicat in MAI MULT CU MAI PUTIN. Ghidul unei comunitati durabile, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, martie 2012.
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter