Salvati Delta

Dezvoltare durabila

Nicaieri nu-i ca acasa: economisirea energiei

De cele mai multe ori, energia este utilizata in locuinte in doua moduri:
-    sub forma de energie electrica, pentru iluminat, aparate electrocasnice si electronice;
-    sub forma de energie termica, pentru incalzirea spatiului de locuit si a apei menajere.

Consumul tot mai ridicat de energie isi lasa amprenta asupra mediului si a resurselor naturale, prima masura care se impune fiind reducerea necesarului de energie.

Cantitatea de energie care poate fi economisita difera in functie de o serie de factori:
-    marimea familiei;
-    varsta membrilor familiei;
-    utilizarea aparatelor;
-    tipul si conditiile locuintei.

In mod surprinzator, iluminatul reprezinta aproximativ 25% din totalul de electricitate folosita pe glob, aproximativ 2/3 dintre sistemele de iluminat existente avand la baza o tehnologie invechita. Becurile sunt produsele care sunt schimbate cel mai des, lampile conventionale cu filament avand o durata de viata de maximum 1000 ore de functionare normala. Lampile cu consum redus de energie pot avea o durata de viata de 15 ani si consuma doar 20% din energia consumata de o lampa conventionala.

Nu doar becurile sunt schimbate insa din ce in ce mai des. Pretutindeni in lume cererea de produse electronice a crescut, provocand marirea fluxului toxic de deseuri electronice. Pentru a oferi un indicator de economisire a energiei electrice, dar si pentru ajuta consumatorii de produse electronice, s-a hotarat la nivelul Uniunii Europene revizuirea sistemului de etichetare a eficientei energetice.
 
Eticheta energetica ilustreaza eficienta energetica a unui aparat electric de uz casnic, literele de la A la G alcatuind o scala a aparatelor de la cel mai eficient (A) pana la cel mai putin eficient (G).

Din 1995, eticheta energetica europeana a furnizat consumatorilor informatii standardizate privind consumul de energie si criteriile de performanta energetica a majoritatii aparatelor de uz casnic.

Cel putin 30% din energia pe care o consumam este folosita pentru incalzirea caselor. In cazul unei case prost izolate, caldura se pierde prin pereti, prin pardoseala, prin acoperis, prin fereste si prin sistemele de ventilatie. Pentru reducerea acestor pierderi de caldura masurile sunt in general costisitoare (izolarea locuintei, inlocuirea geamurilor etc), insa pe termen lung rezultatele conduc la un confort mai bun, la recuperarea investitiei, dar si la economii substantiale.

Incercati sa...
-    Utilizati in cursul zilei lumina naturala cat mai mult timp posibil.
-    Stingeti lumina atunci cand nu o folositi.
-    Utilizati becuri cu un consum redus de energie in locurile unde sunt folosite intens.
-    Cumparati aparatura electrocasnica corespunzatoare celei mai eficiente clase energetice si inlocuiti-o doar atunci cand se strica.

Ştiati ca...?
-    O familie obisnuita consuma mai mult de 300 kWh/an, ceea ce inseamna mai mult de 1,5 tone de CO2 eliminat in atmosfera. Luandu-i in calcul pe cei 150 de milioane de proprietari de locuinte existenti in Uniunea Europeana, cantitatea totala ajunge la cifra de 225 de milioane de tone de CO2 pe an.
-    Masina de spalat isi reduce consumul de electricitate cu 1/3 daca este programata la o temperatura de 40 °C in loc de 60 °C.
-    50% din energia folosita de incarcatoarele de telefoane mobile este risipita prin lasarea acestora in priza fara ca telefonul sa fie conectat la ele.


Nota: text publicat in MAI MULT CU MAI PUTIN. Ghidul unei comunitati durabile, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, martie 2012.
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter