Salvati Delta

Stiri si evenimente

Societal in oglinda

Reper 21 a adunat în rețeaua Societal peste 250 de ONG-uri din România, care au acceptat să introducă responsabilitatea socială în proiectele pe care le desfășoară sau urmează să le desfășoare. Printre acestea se numără asociația Teta, organizatoare a festivalului Ideo Ideis.


Festivalul de teatru Ideo Ideis face parte din rețeaua Societal din vara trecută. De atunci și până acum au învățat cum să aplice mai bine principiile responsabilității sociale. Ideo Ideis este un festival de teatru desfășurat de șapte ani în Alexandria, un oraș care nu mai are teatru de 50 de ani şi cinematograf de vreo 15 ani. Proiectul a pornit din dorința unor puști de liceu care nu aveau alternative culturale în oraș și din ambiția lor de a duce la bun sfârșit acestă idee, când toți erau împotrivă. Andreea Borțun, unul dintre organizatorii festivalului ne-a povestit ce înseamnă pentru ei apartenența la rețeaua Societal.


Responsabilitatea socială este prezentă în proiectul lor de ceva vreme, fără a purta neapărat această titulatură. În primul rând, tinerii implicați în organizarea festivalului o făceau și o fac în continuare în mod voluntar. Ceea ce au învățat de la Societal este că ar trebui să investească în instruirea și dezvoltarea lor, să semneze protecția muncii și să asigure condiții decente de lucru, aplicând astfel indicatorii sociali propuși de Societal. Un alt aspect ar fi transparența finanțărilor, pe care tot timpul au fost atenți să o asigure pentru a nu fi acuzați de apartenență politică, marcând astfel indicatorii pe guvernanță. Poate cel mai important aspect, care ține de responsabilitate socială, este că festivalul a fost creat de tinerii din comunitate, pentru alți tineri și pentru comunitate în sine.


Împreună cu cei de la Societal au dezvoltat idei de reducere a energiei consumate în timpul spectacolelor din cadrul festivalului, sub forma panourilor fotovoltaice, dar momentan sunt în stadiul de tratative. Tot în colaborare cu Societal, au ajuns la concluzia că la ediția de anul acesta vor face materiale din hârtie reciclată, sacoșe imprimate cu cerneluri biodegradabile, vor pune stickere în căminul de cazare pentru a atrage atenția la consumul de apă. Acceptul comunității se vede în fiecare an prin participarea tinerilor din toate colțurile țării, participarea comunității la spectacolele care au loc în cadrul festivalului, dar mai ales prin sprijinul pe care Primăria, Salvarea și Pompierii îl acordă organizatorilor.


La baza responsabilității sociale stă dezvoltarea durabilă. Dacă toți actorii dintr-o societate și-ar desfășura activitățile cu grija responsabilității sociale în minte, atunci viitorul nu ar mai fi așa sumbru.

 

Nota: articol scris de Loredana Diaconescu si publicat in numarul 10/ Martie 2012 al revistei Comunitatii Durabile

 
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter