Salvati Delta

Info comunitate

Green Week. Negarea schimbarilor climatice si criza apei60% din suprafata Olandei este inundabila, ne spune Bart Permet, leaderul proiectului Delta din Tarile de Jos. Iar primul efect al schimbarilor climatice este cresterea nivelului marilor.

Cam pe aici se situeaza negationistii si scepticii schimbarilor climatice. Situatia politica a Olandei este una aproape schizofrenica si reprezentativa empiric pentru orice analiza: statul e condus de o forta politica conservatoare, cel putin sceptica in ce priveste schimbarile climatice, insa riscurile de inundare a teritoriului olandez, aflat la o altitudine negativa, devine tot mai evident de la an la an.

Si fortele politice conservatoare si negatiuoniste "sunt de acord ca trebuie sa protejezi Olanda. Schimbarile climatice largesc toata treaba pe care trebuie sa o facem", spune Permet. Trebuie luate si masuri aparent ne-necesare insa care vor deveni imperative atunci cand e nevoie. Nu poti fi impotriva acestui fapt, indiferent de culoare politica, conchide Permet.

"Sunt lucruri care se intampla acum pentru care multe State Membre, multe sisteme din Statele Membre EU nu sunt pregatite (in special in ceea ce priveste adaptarea la schimbarile climatice); nu mai putem evita stricaciunile incalzirii globale insa ne putem pregati pentru ele. Orice politician din orice stat trebuie sa inceapa prin a intelege vulnerabilitatile propriei economii", spune Monica Scatasta, consilier economic la Directoratul General privind Actiunea impotriva Schimbarilor Climatice din cadrul Comisiei Europene.

Intai trebuie inteleasa vulnerabilitatea unei oarecare ferme din propria tara astfel incat sa cunosti slabiciunile economiei. In deciziile pe care un ministru al economiei trebuie sa le ia apar si costurile lipsei de flexibilitate. Sunt mai multe variante pentru acelasi viitor; "inca nu stim ceea ce nu stim, avem de-a face cu un management al incertitudinii". "Asta e problema cu schimbarile climatice", adauga Scatasta.

Lumea s-a confruntat mereu cu incertitudini, schimbarile climatice sunt doar un aspect diferit.

Alan Jenkins dela Centrul Britanic pentru Ecologie si Hidrologie considera ca negarea schimbarilor climatice cel mai periculos aspect in politicile de adaptare ori combatere ale acestora. "Lucrurile se schimba in moduri in care nu le-am mai experimentat, si oricum trebuie sa tinem cont de ele chiar daca credem sau nu in schimbari climatice", spune Jenkins.

Problemele legate de resurse si schimbari climatice sunt atat nationale cat si locale; e motivul pentru  care trebuie sa existe strategii nationale de adaptare, crede Rosario Bento Pais, seful Unitati de Adaptare la Schimbarile Climatice din Directoratul General privind Actiunea impotriva Schimbarilor Climatice. Guvernanta trebuie sa functioneze la nivel multisectorial, de la Guvern pana la micile comunitati, e unica modalitate de a planifica o strategie de adaptare.

Claudia Castell-Exner de la EUREAU, Comisia pentru Apa Potabila, considera ca UE trebuie sa impuna monitorizarea drastica a resurselor de apa; e bunul cel mai valoros pe care un stat il are. E un fapt intrinsec sa cunosti valorile si resursele de care dispui pentru a putea actiona atunci cand ele sunt afectate.

Negarea schimbarilor climatice nu mai e o opinie, nici macar o prostie; e o inutilitate.
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter