Salvati Delta

Info comunitate

Potocnik: Cu sau fara o piata puternica, trebuie impuse achizitii publice verzi!

Achizitiile verzi au un sustinator redutabil, Janez Potocnik, comisarul european pe mediu. Intr-un interviu pentru ComunitateDurabila.ro, comisarul european considera ca indiferent de gradul de dezvoltare al pietei produseor si serviciilor ecologice, achizitiile verzi sunt o obligatie morala care trebuie transpusa in lege.

Cu siguranta trebuie sa mergem in directia achizitiilor publice verzi si multe State Membre o fac, unele mai bine altele mai prost.

Daca vom considera reguli care sa fie impuse "de sus" (top-down) trebuie sa fim foarte atenti. Orice astfel de propunere intr-un Stat Membru trebuie sa aiba sustinere politica pentru ca altfel, evident, nu ar avea sens. Cu multa grija trebuie sa valorizam masura in care o lege privind achizitiile publice e posibila sau nu. La aceasta intrebare nu se poate da un raspuns clar, nu exista o reteta.

Cu toate acestea, cred cu tarie in politicile privind achizitiile publice verzi. Suntem la aproximativ 17% achizitii publice din produsul intern brut al Uniunii Europene si trebuie sa ne indreptam catre acest tip de actiuni sau investitii. Este o putere care trebuie folosita pentru a ne "inverzi" viata.

Sunt achizitiile publice un impuls catre dezvoltarea pietei produselor si serviciilor ecologice?

Ele pot fi o incurajare pentru inverzirea produselor si serviciilor ce fac obiectul achizitiilor publice. Filozofia achizitiilor publice este predominant orientata catre a da cea mai buna valoare pentru pretul platit. Ele nu sunt facute si in sensul considerarii altor criterii. Cred ca aceste politici merita si alte criterii inclusiv criteriile ecologice (indicatori pentru achizitii publice verzi, n.n.) de care vorbim acum.

Se intampla si reversul? Daca nu exista o piata dezvoltata a produselor si serviciilor verzi, politicile privind achizitiile publice verzi sunt desuete?

Daca folosesti instrumentele achizitiilor publice verzi, de exemplu atunci cand vrei sa renovezi transportul public intr-un oras, intr-adevar criteriul pre-existentei unei piete poate fi foarte puternic. Insa, cu sau fara o piata puternica a produselor si serviciilor verzi, avem nevoie de o schimbare cel putin prin prisma pattern-urilor de productie si consum. Mai mult ca in trecut, acum luam in considerare faptul ca avem o planeta pe care o impartim si a ignora achizitiile verzi nu ne va duce in directia buna. 

 

Interviu de Raul Cazan
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter