Salvati Delta

Dezvoltare durabila

RECENZIA DURABILA. Fritjof Capra, Conexiuni ascunse

 

E cu siguranta unul dintre cei mai cititi autori pe teme de ecologie din lume, e “inventatorul” ecologiei profunde (alaturi de Warwick Fox sau Arne Naess), e cel care a scris best-sellers precum The Web of Life, The Tao of Physics ori Green Politics (in coautorat). Fizicianul austriac Fritjof Capra, actualmente profesor la University of California at Berkeley, promoveaza ecoalfabetizarea (eco-literacy) si aplica teoria sistemelor in mediul social si economic.

 

 Fizicianul isi propune in “Conexiuni ascunse”, aparuta in 2002, sa extinda la domeniul social noul mod de a intelege viata, care a luat nastere din teoria complexitatii. Pentru a face acest lucru, autorul prezinta un cadru conceptual care in tegreaza dimensiunile biolo gica, cognitiva si sociala ale vietii. Scopul lucrarii insa nu este doar sa ofere o viziune unificata asupra vietii, mintii si societatii, ci sa dezvolte o abordare sistemica si coerenta despre unele probleme critice ale timpurilor noastre.

 

Modul unificat, holistic, de a intelege viata, consta in modelul sau fundamental de organizare: reteaua. Toate componentele sistemelor vii sunt legate intre ele prin relatii de egalitate, orizontale, in retea. E valabil pentru retelele metaboice din interiorul celulelor, pentru relatiile trofice din ecosisteme si chiar in retelele de comunicatii din societatile umane.

 

In era informatiei, functiile si procesele sociale sunt organizate tot mai mult in jurul retelelor: corporatiile, pietele financiare, mass-media, ONG-urile globale. Acestea nu sunt doar un fenomen social important, ci o sursa de putere.

 

De la inceputul anilor ’70, cercetarile si scrierile lui Capra s-au concentrat asupra unei teme centrale: schimbarea fundamentala a viziunii despre lume, care este pe cale sa se produca in stiinta si in societate, dezvoltarea unei noi constructii a realitatii si implicatiile sociale ale acestei transformari culturale. 


 

Conexiuni ascunse - O stiinta pentru sustinerea vietii, de Fritjof Capra Editura Tehnica, colectia Taifas 2002.
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter