Salvati Delta

Stiri si evenimente

In Iasi e "Mai Bine"

Un grup de tineri din Iași s-au pus pe făcut mai bine în orașul lor. Când simți că lucrurile se pot face altfel în orașul tău, strângi un grup de prieteni care împărtășesc aceeși viziune cu tine și faceți ca orașul să meargă în direcția bună.


Acum trei ani de zile, în Iași a luat naștere Asociația Mai Bine. Ei se prezintă pe site drept „oameni buni cu intenţii bune și cu aspiraţia de a contribui la o schimbare în mai bine în comunitatea în care trăim". Așa s-au prezentat și la Atelierul Societal de la Piatra Neamț, din martie, unde am cunoscut-o pe Mădălina Iordăchescu, coordonator programe în cadrul asociației.


Ce a determinat un număr mic de oameni, fără experiență în management de proiecte, să pornească pe acest drum?


Viziunea lor de mai bine se referă la un stil de viaţa etic, ecologic și echitabil, calităţi care se completează şi se suprapun deopotrivă. Direcțiile pe care au mers până acum sunt mediu, social și economic, exact pilonii dezvoltării durabile. Au pornit de la nivel de comunitate, pentru că nu erau de acord cu modul de consum al ieșenilor, cu felul cum este tratată natura. „Totul a luat forma unui îndemn de acțiune civică, renunțare la starea de plângere, de lamentație", își amintește Mădălina Iordăchescu.


Până acum, au realizat o hartă a Iașiului cu punctele verzi, care cuprinde pistele de bicicliști, parcurile, piețele agro-alimentare, cafenelele unde se comercializează cafea fair trade și punctele de colectare pentru bateriilor. S-au implicat și în proiecte de lobby pentru îmbunătățirea condițiilor pentru bicicliștii din oraș. Dacă până acum trei ani în Iași nu existau piste pentru biciclete, datorită marșurilor lunare puse la cale de „Mai Bine" împreună cu comunitatea de bicicliști și presiunilor astfel create asupra autorităților locale, acum în oraș există piste.


Principalii beneficiari ai asociației sunt ieșenii, dacă ne gândim la proiectul IaȘi reciclează, care are deja cinci ediții. Prin acest proiect, Mai Bine încearcă să responsabilizeze cetățenii, să îi determine să colecteze selectiv și să fie mai atenți la mediu. Pe lângă proiectele care îi vizează pe toți ieșenii, cei de la Mai Bine au și un public specific, copiii unui centru de recuperare, care suferă de handicap sever. Cu ei activitățile se desfășoară sub formă de joc. Sunt organizate ateliere de terapie prin artă și lucru manual. Produsele realizate de copii în aceste ateliere sunt vândute în cadrul unor târguri, iar cu banii astfel obținuți și cu ajutorul altor sponsorizări, copiii sunt duși în tabere. „Chiar dacă acești copiii nu pot percepe principiile pentru care Asociația Mai Bine luptă, ei sunt, de fapt, mici producători locali care promovează ideea de consum sustenabil", spune Mădălina Iordăchescu. Materialele pe care ei le folosesc fac parte din categoria reciclate sau reutilizate.


Mai Bine practică și susține comerțul echitabil. Pe site-ul lor puteți găsi un magazin online cu produse echitabile: http://www.maibine.eu/ShowDepartments.aspx. În perioada 9-15 mai, asociația a organizat Săptămâna Fair Trade. Cea de a treia ediție a acestui eveniment s-a axat pe „consumul echitabil, solidar, consumul local și cu respect față de oameni și față de natură". Activitățile programate s-au dedicat atât de familiarizarea ieșenilor cu conceptul de fair trade, prin conferințe și filme documentare, cât și activități practice, cum ar fi degustare de slow food (mâncare de sezon).


Dacă în fiecare oraș ar fi un pic mai bine, atunci ar fi un pic mai bine pentru România și pentru generațiile care urmează.

 

Nota: articol scris de Loredana Diaconescu si publicat in numarul 12/Mai 2012 al revistei Comunitatii Durabile.


 
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter