Salvati Delta

Resurse

Studii de caz si simulari

ComunitateDurabila.ro a demarat o serie de cercetari legate de reducerea emisiilor de carbon si economiile substantiale de bani care s-ar putea face in proiectele POS-DRU numai prin respectarea sau considerarea atenta a indicatorilor de achizitii verzi.

 

Pana in prezent, echipa de cercetare de la ComunitateDurabila.ro va pune la dispozitie patru studii de caz si simulari pe achizitii de produse ori servicii din categoriile: IT, transporturi, hartie si hrana (catering). Spilcuind din simularile ComunitateDurabila.ro va prezentam niste rezultate demne de rubrica "Stiati ca...?"

 

Daca achizitile de produse IT in toate proiectele POS-DRU se fac respectand cele mai noi versiuni ale standardului Energy Star, economiile de energie vor fi de minimum 20 GWh, iar cantitatea de CO2 evitata este de 9954 de tone.

 

Abordarea unui transport sustenabil ar fi putut deja evita emisia a 109.820 tone CO2, sau ar fi putut economisi 1569 TJ de energie.

 

 

 

Pentru cartofi importati din tarile vecine se adauga la transport cel putin 50% crestere in emisii. Daca acesti cartofi sunt adusi de la distante mari (ex.: China, Argentina, Egipt) emisiile sunt in medie 1500-2000 de tone echivalent de carbon. Iar in retailul romanesc, peste 80% din cartofi si produsele derivate din cartofi sunt importate. Solutia ecologica, fara a fi un exces de patriotism, este consumul de cartofi produsi in Romania.

 

 

In ce priveste hartia, daca pe toata perioada de programare s-ar folosi numai hartie reciclata, emisiile de carbon ar scadea drastic, iar la nivelul intregului POS-DRU s-ar face niste economii de aproape 21 de milioane de euro.

 

 

Studiile pot fi consultate in detaliu si sunt atasate.

Documente atasate

Simulare_transporturi.doc    Simulare_IT.doc    simulare_cartofi.docx    simulare_hartie_POSDRU.docx   login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter