Salvati Delta

Resurse

Dorin Craciun, al treilea campion al dezvoltarii durabile

Dorin Craciun e castigatorul celei de-a treia etape a Concursului Comunitatii Durabile, Impactul asupra mediului. Se alatura astfel in excursia din Delta Dunarii, celorlalti doi campioni ai dezvoltarii durabile, Andreea si Matei.

"Am fost in Delta Dunarii in copilarie, prin 1983. Aveam vreo 10 ani. Tin minte ca eram pasionat de plutirea vaporasului pe apa si am contemplat barcile si pasarile...foarte multe nu imi aduc aminte... Cred ca am stat o noapte la Sulina. Pentru mine Delta este un colt de rai, unul din putinele cu care a fost binecuvantata Europa...", spune Dorin.

Ce isi doreste de la excursia in Delta? "Sa cunosc Delta, sa cunosc oameni noi si sa vad exemple de bune practici in protejarea si conservarea naturii. Am calatorit recent in Croatia si am observat modul de practicare a turismului in Parcul National Plitvice. Impresionant... Ideile vin din idei asa ca cine stie, un model de dezvoltare durabila prin care sa se valorifice potentialul local..."

Dorin este absolvent al Academiei de Politie Bucuresti si al Facultatii de Stiinte Economice din Oradea. In domeniul ONG activeaza din 2008, fiind presedintele Clubului Sportiv Ulpianum. "Am fost, sunt si voi fi preocupat de protectia mediului si viitorul durabil al acestei tari, gandindu-ma ca trebuie sa oferim o sansa generatiilor viitoare. Am realizat un concept de colectare selectiva a PET -urilor si hartiei si am incercat implementarrea lui in diverse institutii, pe plan local. Astept extinderea lui in plan national, pentru ca este ieftin si usor de folosit. Pana atunci, invat si incerc sa transmit informatiile colegilor, prietenilor, tuturor celor interesati."

In proiectul derulat de CRIES, Dorin a gasit un model si foarte multi oameni interesati de o schimbare in bine.

Perspectivele dezvoltarii durabile in proiectul Modele de bună practică în domeniul incluziunii sociale, proiect dezvoltat de către CRIES în parteneriat cu Platforma Europeană IRIS și asociațiile Institutul Intercultural Timişoara, Serviciul APEL şi Integra România.

Acestea sunt privite din sfera economiei sociale, care are un impact semnificativ în promovarea incluziunii sociale prin crearea de locuri de muncă, creşterea autonomiei persoanelor din grupuri vulnerabile, creşterea coeziunii sociale la nivel local, promovarea unor roluri active în rândul cetăţenilor. Faptul ca asociatia este membra in reteaua Societal a permis transmiterea cu usurinta a informatiilor referitoare la protectia mediului, comportamentul responsabil si dezvoltarea durabila. Ar fi foarte multe lucruri de dezvoltat referitor la acest subiect.

Deoarece conceptul de dezvoltare durabilă desemnează totalitatea formelor și metodelor de dezvoltare socio-economică, al căror fundament îl reprezintă în primul rând asigurarea unui echilibru între aceste sisteme socio-economice și elementele capitalului natural, este necesara o revenire a oamenilor la natura, la elementele simple care o formeaza si la gasirea metodelor de respectare a acesteia.

"O educatie corespunzatoare este un prim pas, fundamental as putea spune iar acest lucru trebuie precizat in toate proiectele POS DRU. Un ABC pentru fiecare participant...", incheie Dorin.
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter