Salvati Delta

Stiri si evenimente

Olimpiada sustenabila

Organizarea Jocurilor Olimpice înseamnă pentru un oraș o afirmare sau o reconfirmare a brandului. Grandoarea care s-a văzut în spectacolul de deschidere de la Londra 2012 și în timpul concursului are în spate un plan bine pus la punct și este rezultatul a patru ani de muncă intensă. Angajamentul de a organiza un astfel de eveniment implică o colaborare între autoritățile statului și privați. O lume întreagă a fost cu ochii pe Londra, care a găzduit pentru a treia oară Jocurile Olimpice.


În spatele olimpiadei de la Londra s-a aflat un plan de dezvoltare durabilă, prin care organizatorii s-au gândit să regenereze și revitalizeze zona de est a Londrei într-un mod sustenabil. Cele cinci direcții pe care s-au concentrat au fost: schimbările climatice, deșeurile, biodiversitatea, traiul sanatos și incluziunea, cu subtemele aferente. Parcul olimpic, înainte de a fi olimpic, a fost un parc industrial, o zonă poluată, neglijată de ani de zile, privată de investiții. În zonă și-au găsit locuință cele mai nevoiașe comunități, iar șomajul avea o rată foarte ridicată.


Transformările au fost masive. S-au demolat peste 200 de clădiri vechi, a căror componente au fost refolosite în construirea parcului, s-au plantat peste 4000 de copaci și 74.000 de plante. Mii de noi case au fost construite în vecinătatea Parcului Olimpic, care vor fi urmate de alte construcții necesare comunității: școli, infrastructură, linii de transport și spitale. Stratford City, zona de lângă Parcul Olimpic, va deveni un nou oraș și un centru de afaceri. Zona va beneficia și de unul dintre cele mai mari parcuri urbane din Europa. Solul afectat de industrie a fost tratat și pe urmă reutilizat în construcția parcului, iar apele au fost curățate cu ajutorul unor tehnici inovative.


Autoritatea Olimpică de Implementare (Olympic Delivery Authority) a fost responsabilă de livrarea la timp a parcului olimpic și de infrastructura pentru jocurile din 2012 în bugetul convenit. Organizatorii au luat măsurile necesare nu doar pentru ca evenimentul să nu afecteze viața de zi cu zi a londonezilor, ci au văzut o oportunitate pentru a educa locuitorii orașului. Astfel că pe timpul jocurilor s-a promovat foarte mult transportul în comun, mersul pe bicicletă și mersul pe jos, atât pentru un mediu nepoluat, cât și pentru sănătatea oamenilor. Încurajarea nu s-a desfășurat doar la nivel declarativ, ci s-au făcut investiții de 11 milioane de lire pentru a dezvolta rute pentru biciclete și pentru mersul pe jos în direcția și în zona Parcului Olimpic.


Pentru transformarea vechiului cartier a fost implicată și comunitatea locală. Oamenii din zonă au ajutat organizatorii la plantarea copacilor și florilor, au strâns deșeuri și au acoperit echivalentul a opt terenuri de tenis de graffiti.


Organizarea Jocurilor Olimpice a costat britanicii nouă miliarde de lire, bani proveniți atât de la bugetul public, cât și din sponsorizări.


Măsurarea succesului eforturilor depuse pentru a da o nouă față estului Londrei rămâne să o facem de acum înainte. Măsurile pe care le-au luat pentru a face din acest eveniment unul sustenabil și nu doar o chestiune de moment, urmează să se vadă în bună-starea locuitorilor din zonă.


Între timp, Rio se pregătește intens de Olimpiada din 2016. „Provocările cresc pe măsură ce proiectul avansează", declara pentru The Associated Press, Leonardo Gryner, directorul executiv al comitetului organizatoric. Rio s-a implicat intens în ultima perioadă în organizarea unor evenimente sportive foarte importante. În 2007 a fost gazda Jocurilor Pan Americane, iar în 2014 se pregătește pentru Cupa Mondială. Afirmarea orașului Rio de Janiero printre marile puteri ale lumii are implicații serioase în viața locuitorilor orașului. Dacă pentru mulți dezvoltarea orașului înseamnă progres, pentru comunitățile locale unde se construiesc stadioanele înseamnă relocare. Organizatorii fac eforturi deosebite pentru a-i mulțumi pe toți. Rio a fost în acest an și gazda Summitului pentru Dezvoltare Durabilă, astfel că ne așteptăm ca măsurile promise în planul pentru Jocurile Olimpice să țină cont de noile obictive ale dezvoltării durabile.
Pe când s-ar putea încumeta România să organizeze un astfel de eveniment? Poate că primul pas a fost deja făcut prin găzduirea finalei Europa League 2012. E greu de crezut, totuși, că Bucureștiul ar putea găzdui Olimpiade prea curând. Dacă ne raportăm la construcția unui pasaj rutier (Basarab), de doi kilometri, care a fost întârziată cu doi ani, ajungându-se astfel la patru ani, cam cât ar fi necesar pregătirii întregului eveniment. Tipic românesc, bugetul final a fost aproape dublu față de cel inițial. Dovada tristă că flacăra gestionării durabile a resurselor încă n-a ajuns în ţara noastră.

 

Loredana Diaconescu

 
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter