Salvati Delta

Resurse

"Eveniment Responsabil" in ComunitateDurabila.ro

 

 

Asociatia Salvati Dunarea si Delta, alaturi de ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei si cu sprijinul Ecopolis - Centrul pentru Politici Durabile organizeaza pe 9 noiembrie conferinta "Achizitii verzi pentru dezvoltare durabila". Conferinta a primit marca "Eveniment responsabil", lansata de Societal. Marca "Eveniment Responsabil" a fost creata pentru a oferi recunoastere organizatorilor de evenimente care reusesc sa urmeze criteriile responsabilitatii sociale: grija fata de mediu, echitate sociala, dezvoltare economica si buna guvernanta.


Concret, echipa comunitatedurabila.ro si-a asumat o serie de masuri de Responsabilitate Sociala care vor fi monitorizate pe parcursul organizarii si desfasurarii evenimentului. Interventia planificata vizeaza patru domenii: economic, buna guvernare, social și mediu.
In domeniul economic, ne propunem sa crestem sustenabilitatea evenimentului prin eficientizarea costurilor organizatorice (o estimare cat mai precisa a nevoilor de resurse, achizitionarea de materiale pe parcurs) si un management financiar eficient. De exemplu, principalul invitat international participa la conferinta prin conexiune audio-video, iar mapele participantilor au fost inlocuite cu un sistem de prindere metalic, mai ieftin si refolosibil.


In ceea ce priveste buna guvernare, formatul conferintei se bazeaza pe interactiunea dintre autoritati si actori interesati, astfel incat sa se discute probleme cat mai aplicate si sa se elaboreze solutii cat mai realiste pentru acestea. Mai mult, materialele prezentate in conferinta vor fi un argument in plus pentru aborarea participative in elaborarea politicilor publice.


ariciulDin punct de vedere social, in organizarea conferintei s-a tinut cont de criteriile de responsabilitate incepand cu echipa de organizare. Astfel, s-a asigurat o buna adaptare a rolurilor in echipa, in functie de punctele forte ale fiecarui membru si dorintele individuale de dezvoltare. Totodata, agenda evenimentului a fost realizata in acord cu nevoile publicul tinta (beneficiarii de proiecte POSDRU) aparute pe parcursul implementarii proiectului. Conferinta faciliteaza dialogul intercultural, deoarece printre invitati vor participa persoane din mai multe zone ale tarii si chiar din alte tari. Se va asigura o comunicare bilingva, materialele cele mai importante fiind traduse si in limba engleza. Deoarece, la conferinta se completeaza formulare cu datele participantilor s-a obtinut o autorizatie de prelucrare a datelor cu caracter personal. O atentie deosebita se va acorda meniului care va promova retete traditionale cu specific romanesc, produse pe cat posibil locale si pregatite dupa principii slow food.


Conferinta adopta masuri pentru a fi cat mai prietenosi cu mediul. Se foloseste hartie reciclata pe toata durata proiectului, se opteaza pentru comunicarea virtuala pentru a reduce printurile. In invitatiile si comunicatele conferintei se promoveaza si incurajeaza eco-mobilitatea, mai precis deplasarea cu mijloacele de transport in comun, cu bicicleta sau utilizarea masinilor personale la capacitate (carpooling). Hotelul Caro unde are loc evenimentul are o politica prietenoasa cu mediul: aparatura de clasa A energetica, senzori de lumina, becuri ecologice, pubele de colectare selectiva, vesela reutilizabila, bufet suedez care optimizeaza consumul si evita risipa. De asemenea, proiectul "Parteneriat pentru Dezvoltare Durabila" a promovat, de-a lungul celor trei ani de implementare principiile dezvoltarii durabile in randul beneficiarilor de proiecte finanatate prin POSDRU. Cel mai important aspect il reprezenti elaborarea unui set de indicatori, care ar putea fi aplicat incepand cu perioada urmatoare de finantare europeana, care sa stimuleze introducerea criteriilor ecologice in implementarea proiectelor. Indicatorii vizeaza domenii precum transportul, achizitiile publice verzi, politica organizationala etc.


Mai multe detalii despre eveniment gasiti pe www.comunitatedurabilă.ro. "Parteneriat pentru dezvoltare durabila" este un proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeste in oameni!".
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter