Salvati Delta

Stiri si evenimente

Miorita zombie

Vara lui 2012 a fost dificilă pentru instituţiile legislative sau executive ale statului, care au fost marcate de panică, degringoladă şi jelanie. Nu a fost stare de război, căci nicio forţă externă nu s-a încordat belicos în faţa urmaşilor lui Traian şi Decebal. Nu a fost nicio calamitate naturală şi nici stare de urgenţă. Pur şi simplu, toată suflarea românească s-a faultat pe maidanul politicii locale şi naţionale.


Încă din luna mai s-a dat startul unui nou maraton electoral, cu probe epuizante şi stiluri inedite. Proba de alegere a autorităţilor publice locale din 10 iunie a fost trecută cu uşurinţă de favoriţii de acum patru ani. Dacă ar fi să judecăm prestaţia actorilor electorali, putem spune că au dezamăgit la execuţiile tehnice, dar au compensat la impresia artistică, indiferent de blazon şi de partid. Proba de dans electoral din iunie a fost lipsită de conţinut, de strategii şi programe locale, adaptate nevoilor comunităţilor. Cum-necum, câteva mii de cetăţeni ai ţării au sedus câteva milioane şi s-a mai semnat un contract pe patru ani, în care s-a cesionat dezvoltarea durabilă a comunităţilor. Din păcate, contractul nu suportă revocări până în 2016. Rămânem doar cu năzuinţa că aleşii locali vor mai exersa paşii de dans electoral şi vor lua note bune la examenul de peste patru ani.


Luna iulie a adus cele mai ridicate temperaturi din ultimii 50 de ani, un nou eşec al Bacalaureatului naţional şi un nou referendum de suspendare al celui mai controversat preşedinte de stat din ultimele două decenii. Politica s-a amestecat cu transpiraţia poporului şi ne-a lăsat cu buzele crăpate de sete. Unii au fost însetaţi de dreptate, alţii au salivat după un 5 (cinci) salvator care să-i trimită la facultate, iar cei mai mulţi au acceptat placid că nu mai avem agricultură pentru că de 20 de ani n-am mai udat ogoarele ţării cu strategii coerente şi investiţii. Turismului nu neapărat electoral i-a mers bine. Iar ne-am comparat cu bulgarii, iar ne-au bătut şi la turism şi la capitolul lupta împotriva corupţiei.


E drept, am fost intens mediatizaţi la Bruxelles şi Washington, România devenind, vremelnic, principala destinaţie de pe harta Europei pentru declaraţii precipitat-politice. Tot în luna lui Cuptor, o parte dintre români au ars simbolic steagurile Uniunii Europene şi al Marelui Licurici (notă pentru cei care nu au luat [nici] anul acesta Bacalaureatul: Statele Unite ale Americii ). A fost momentul în care românismul s-a amestecat cu politica şi transpiraţia. Aşa ne-am trezit cu tot soiul de poziţii publice în care înfieram intervenţia străinilor în treburile interne. Bizară atitudine, dacă ne uităm la promotorii ei: iscusiţii diriguitori ai destinului neamului. Adică, taman acei angajaţi ai sistemului care au semnat pavlovian toate angajamentele şi scrisorile de dragoste cu UE şi SUA. În luna august naţiunea nu a înregistrat progrese remarcabile. În paşi de slow, s-au stins luminile peste ţară şi s-au murmurat eşecurile clasei politice, ale judecătorilor, meteorologilor şi sociologilor.


Autocritica de faţadă şi criticile frontale au fost îngemănate cu promisiuni că ţara se întoarce pe un făgaş normal. Gata cu politica, să mai facem şi politici! Nimic mai amăgitor pentru cel mai sărac popor bogat din Europa. Bătăuşii patriei au continuat să se ameninţe cu suspendări, bătăi electorale crunte şi răzbunări cu nemiluita. Poporul nu şi-a potolit setea, sesiunea de toamnă de Bacalaureat nu a produs decât confirmări şi Europa ne-a arătat că putem sta înafara Schengen cât vrea muşchii ei. Nici bilanţul trimestrial al noului Guvern instalat la sfârșitul lunii aprilie nu arăta deloc promiţător. Conform publicaţiilor gandul.info şi econtext.ro, primele 100 de zile de activitate ale noului Executiv au fost caracterizate mai mult de politică decât de politici. Programul de guvernare a fost parazitat de dispute politice şi circ mediatic. Pragmatismul a fost înlocuit de propagandă, iar strategiile de creştere economică au fost lăsate sub grija staff-urilor de campanie sau a consilierilor de imagine. Tabloul pare şi mai sumbru pentru sezonul toamnă-iarnă 2012, când toate problemele întâmpinate peste vară vor fi devenit doar un preludiu pentru războiul electoral parlamentar.


În mod tradiţional, nu ar trebui să experimentăm cine ştie ce mirări în legătură cu cele întâmplate. Politic şi cultural am fost educaţi în spiritul Mioriţei. Din nefericire, politica lui 2012 a lăsat urme toxice chiar şi pentru generaţiile viitoare. Decidenţii politici au jucat poker pe ordonanţe de urgenţă, destituiri şi numiri politice în zone vitale pentru bunăstarea ţării, dar şi pe programarea strategică a următorilor şapte ani. Au confirmat, încă o dată, că nu au viziune şi nu au respect pentru binele public. Au doar vedenii. Se luptă cu trecutul şi blochează viitorul. Sunt bântuiţi de mediocritate şi neputinţă. O adunătură de zombie îmbracaţi la costum, organizaţi în găşti zgomotoase, dau ultima lovitură în resursele ţării pasive pe care au confiscat-o. În tot acest timp, aşteptăm ca mieluşeii să fim sacrificaţi pe altarul politicii.


Românio, eşti frumoasă, dar eşti proastă!

 
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter