Salvati Delta

Institutii invatamant

Asociatia de Mediu a Universitatilor si Colegiilor din Marea Britanie

Nu e nevoie sa explicam faptul ca educatia joaca un rol cheie in procesul de tranzitie de la o economie conventionala la una bazata pe principiile sustenabilitatii. Constiente de acest lucru, un numar de institutii de invatamant postliceal si universitar din Marea Britanie au hotarat sa-si uneasca fortele pentru a pune la cale schimbarea necesara. La initiativa lor s-a infiintat Asociatia de Mediu a Universitatilor si Colegiilor (The Environmental Association for Universities and Colleges - EAUC), platforma tematica cu deja un numar de peste 300 de membri.

 

ICT si achizitii mai "verzi"

 

EAUC isi propune sa initieze si stimuleze procese care sa contribuie la ecologizarea sectorului de invatamant superior. Vizate sunt atat programul didactic cat si politica manageriala. Cei mai vizibili pasi s-au facut in legatura cu ultima zona de interventie. Un exemplu concludent, si prin excelenta relevant pentru sectorul de invatamant, sunt eforturile legate de reducerea consumului de energie via promovarea unor solutii alternative ICT. Este cunoscut faptul ca 2% din emisiile de CO2 la nivelul modial se datoresc acestui domeniu. Cu toate ca investitii in infrastructura tehnologica mai eficienta ocupa un loc important, studii arata ca se poate realiza mari castiguri si prin printr-o simpla schimbare a comportamentului utilizatorilor. De asemenea, EAUC promoveaza o politica de achizitii materiale la toate niverluri - consum de apa, energie, hartie, transport, etc. - spiritul dezvoltarii durabile. Trebuie mentionat ca sunt prin excelenta institutiile de invatamant superior din Scotia care si-au asumat rolul de promovator al dezvoltarii durabile. Nu mai putin de 57 de colegii si universitati scotiene au semnat un angajament de a elabora si implementa un asanumit Plan de Actiune pentru Schimbare Climatica, un document cadru care sa stipuleze obiective, masuri si indicatori de performanta clare in vederea realizarii unei reduceri significante a emisiilor poluante.

 

Evaluare, acreditare si premiere

 

Acest plan trebuie sa fie incorporat in toate procedurile de management, inclusiv mecanismul de audit. EAUC acorda o atentie speciala activitatlor de evaluare, acreditare si premiere a performantelor "verzi" ale institutiilor membre. A fost conceputa o schema unica de acreditare prin intermediul careia sa vrea, in prima instanta, facilitarea si stimularea unui proces progresiv si interactiv de ecologizare a institutiilor participante. Prestatiile colegiilor si universitatilor sunt masurate anual pe baza unor benchmark-uri flexibile si recompensate cu o medalie simbolica de bronz, argint sau aur. Rezultatele sunt facute publice sub forma unui clasament care vizualizeaza, cu ajutorul unor simboluri, performantele pentru fiecare institutie si detaliate privind indicatori specifici. In acest fel colegiile si universitatile au posibiliatea sa-si urmareasca intr-un mod facil evolutia nominala si comparativa, putandu-se inspira totodata de initiativele colegilor de breasla.

 

Avantaje comparative 

 

Sus-mentionata initiativa invita colegii si universitati din alte tari sa urmeze calea trasata de institutiile omoloage din Marea Britania. Probabil cel mai importanta lectie care se poate invata de la EAUC este cu privire la cooperarea deschisa si proactiva din domeniul dezvoltarii durabile si avantajele comparative pe care le aduce fiecarei institutii in parte, cel putin pe termen mediu si lung. Pe langa satisfactia etica, aceste eforturi aduc colegiilor si unversitatilor un castig de imagine si reduc considerabil consturile curente.

 

Date cheie
Titlu: Environmental Association for Universities and Colleges - EAUC
Sector: Educatie superioare
Regiune: Marea Britania
Domeniu prioritar: Educatie
Finantare: diversi sponsori
Website: www.eauc.org.uk
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter