Salvati Delta

Autoritati locale

Orasul Sheffield - 30 de ani de dezvoltare durabila

 

Orasul Sheffield este recunoscut ca fiind unul dintre centrele de exploatare a carbunelui si minereurilor de fier in epoca industrializarii. Aceste activitati intensive au afectat semnificativ calitatea mediului inconjurator, dar si spectrul problemelor sociale generate de declinul industriei grele in Anglia. La inceputul anilor `80, in strategia locala de dezvoltare putea fi identificata obsesia autoritatilor din Sheffield (www.sheffield.gov.uk) pentru regenerare. Pentru autoritatile locale nu era doar o problema de regenerare a mediului, ci a unei intregi comunitati, marcata de saracie, educatie precara si inechitate sociala.


Astfel, principala preocupare a autoritatilor din Sheffield a devenit comunitatea. Toate strategiile si politicile locale au fost trasate in functie de nevoile localnicilor, cu un singur scop: recastigarea identitatii si demnitatii indivizilor din comunitate. Terenurile abandonate au fost transformate in parcuri, casele au fost restaurate pentru a reduce consumul de energie, iar tinerii au fost integrati in campanii de educare prin actiuni de protectie a mediului. De-a lungul timpului, autoritatile locale au dezvoltate mecanisme si proceduri de consultare a comunitatii si a adaptat toate investitiile in functie de nevoile clamate de cetateni. La nivel local, exista numeroase facilitati fiscale pentru persoanele care investesc in energii regenerabile, dar si in persoanele sau organizatiile care investesc in dezvoltare comunitara.

 

 

De exemplu, Ferma Comunitara Heeley, infiintata in urma cu aproape 20 de ani, ofera astazi o varietate larga de activitati gratuite pentru multi oameni, inclusiv un proiect de formare in horticultura pentru persoanele cu nevoi speciale. Proiectul, initiat de mai multe organizatii comunitare, beneficiaza de sprijinul primariei locale si a devenit una dintre atractiile orasului Sheffield. De-a lungul timpului a beneficiat de finantari din bugetul local, dar si din fondurile guvernamentale sau europene (Fondul Social European). Insa, ferma Heeley mizeaza mult si pe auto-finantare, in acest sens bazandu-se mult pe donatii si pe vanzarea produselor ecologice. Astfel, sustenabilitatea financiara a acestui obiectiv se reflecta anual intr-o contributie de 400,000 lire sterline la bugetul local. Zi de zi, in cadrul fermei sunt aplicate si promovate principiile dezvoltarii durabile, fie ca se desfasoara activitati recreativ-educative, fie ca sunt organizate adevarate campanii de reciclare sau de intretinere a terenului agricol.

 

 

Ferma Heeley nu este singurul proiect comunitar sustinut si promovat de autoritatile din Sheffield. Dupa aproape trei decenii de la prima strategie de dezvoltare durabila adoptata la nivel local, orasul Sheffield este al doilea oras (dupa Londra) din Marea Britanie care a avut cea mai accelerata crestere economica in ultimii 20 de ani. In anul 2005 a fost declarat cel mai verde oras din Europa, cu o pondere a spatiului verde de peste 61% din suprafata totala a orasului. Practic, pentru fiecare din cei 500,000 de locuitori sunt alocati cate patru copaci. In Sheffield sunt 78 de parcuri si 10 gradini publice. O treime din suprafata orasului este integrata Parcului National Peak District. Toate aceste cifre sunt consecinta unor politici coerente, dedicate regenerarii si dezvoltarii durabile a unei comunitati candva declarata moarta.

Date cheie
Titlu: Sheffield (Marea Britanie) - succesul a trei decenii de strategii durabile)
Sector: administratie publica locala
Regiune: Marea Britanie
Domeniu prioritar: dezvoltare durabila, regenerare urbana, proiecte comunitare
Finantare: guvern, Fondul Social European
Website: www.sheffield.gov.uk

 

 
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter