Salvati Delta

Institutii invatamant

Challenge Europe - o provocare pentru creierele Europei

In urma cu trei ani, British Council a lansat "Challenge Europe", un program de actiune privind schimbarile climatice. Scopul programului este de a accelera trecerea la un viitor emisii reduse de carbon, reunind oameni tineri si ambitiosi din 15 tari europene, care doresc sa aiba un impact de durata asupra schimbarilor climatice. Toti tinerii inscrisi in program au fost desemnati „promotori ai climei" si au avut ocazia sa se exprime si sa actioneze in functie de specializare si interese. Filozofia proiectului este simpla: de a stimula colaborarea, inovatia, intelegerea si schimbul de cunostinte!
Proiectul Challenge Europe a reusit sa formeze o echipa si un portofoliu impresionante: 415 promotori ai climei, 150 de organizatii partenere, peste 600 de experti internationali si 83 proiecte independente pentru a reduce consumul de carbon. Domeniile de interes ale acestor proiecte includ educatiea, transporturile, locuintele si mediile construite, alimentatie si agricultura, energie, practici de afaceri - precum si cresterea gradului de constientizare in randul populatiei.


Un exemplu concret de implicare si creativitate, generat de programul Challenge Europa, vine din Ungaria. In anul 2009, studentii Universitatii Szent Istvan au creat primul centru de masurare si informare asupra emisiilor de carbon. Centrul este axat pe cercetare stiintifica si livreaza periodic rapoarte privind calitatea mediului. Ideea a fost schitata de doi „promotori ai climei" care, dupa ce au supus propunerea board-ului Challenge Europe, au inceput implementarea propriu-zisa. Pentru a pune in functiune acest centru, initiatorii proiectului au demarat campanii de informare si sensibilizare a conducerii universitatii, precum si actiuni concrete de fund-raising. Mai mult, au promovat ideea si in randul studentilor pentru a obtine sprijin masiv si pentru a sustine cauza in fata decanatului.
Astfel, studentii au obtinut finantare atat de la bugetul Universitatii, cat si de la Ministerul Educatiei si Culturii maghiar pentru a investi in infrastructura si logistica necesare centrului de cercetare. Iar pentru refacerea infrastructurii IT au obtinut o sponsorizare din partea unei companii locale. Centrul a devenit accesibil incepand cu 17 martie 2009 si respecta in totalitate principiile sustenabilitatii in constructii: materiale ecologice, resurse regenerabile, arhitectura sustenabila.


In acest moment, studentii Universitatii Szent Istvan au ocazia de a invata si aplica in practica o serie de notiuni care altfel ar fi ramas doar la nivel teoretic si conceptual. Dincolo de dimensiunea educativa a proiectului, se remarca si dimensiunea civica, deoarece, multe dintre studiile de mediu efectuate in acest centru sunt aduse la cunostinta publicului larg. Asfel, viitorii cercetatori reusesc sa-si dezvolte aptitudini in comunicare si in dezvoltarea unor campanii de constientizare de impact.

Programul Challenge Europe este programat sa se incheie in anul 2011 si este dezvoltat in urmatoarele state: Republica Ceha, Danemarca, Grecia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Lituania, Norvegia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Turcia, Marea Britanie si Ucraina.

 

 

Date cheie

Titlu: Challenge Europe
Sector: academic, universitati, colegii
Regiune: Europa
Domeniu prioritar: educatie, inovatie
Finantare: British Council
Website: http://challengeeurope.britishcouncil.org/index.php/the-project

 

 
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter