Salvati Delta

IMM-uri

WashControl sau cum sa scoti profit prin scoaterea petelor

Ajutorarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) pentru a deveni mai productive, mai competitive si mai eficiente din punct de vedere al costurilor si grijii pentru protectia mediului este chiar scopul programelor de finantare europene pentru cercetare. Daca un IMM poate face economii modeste, acestea pot ajunge in sume de ordinul milioanelor de euro la nivelul unui anumit sector de activitate.

 

Proiectele finantate de Uniunea Europeana pot ajuta de asemenea IMM-urile sa incheie parteneriate cu universitati si institute de cercetare pentru a le aduce la zi cu noile descoperiri si tehnologii pe care le pot adopta si pe care le pot folosi pentru a face economii si pentru a dezvolta noi produse.

 

Pentru un consum responsabil

 

Proiectul „WashControl" (controlul spalarii - eng.), derulat intre 2005 si 2007 si finantat prin schema de finantare pentru cercetare pentru IMM-uri din cadrul celui de-al saselea program cadru (FP6), este un bun exemplu in acest sens. Este vorba de faptul ca si-a propus sa optimizeze costurile de productie si sa ajute la cresterea profiturilor pentru mii de spalatorii si vopsitorii de pe teritoriul UE.

 


Totul a pornit de la faptul ca tehnica traditionala folosita de vopsitorii si spalatorii a implicat mereu un consum mare de apa si energie, din moment ce nu exista o metoda prin care sa te asiguri ca imprimarea culorii sau clatirea sunt gata. Astfel, un proces simplu de control si monitorizare a proceselor tehnologice reduce cantitatea de apa folosita de micile intreprinderi pentru spalare si clatire. Este ceea ce a dezvoltat consortiul „WashControl", proiect condus de Institutul pentru chimia textila si fibre chimice, din Germania, alaturi de alti opt parteneri din Danemarca, Germania, Italia, Slovenia si Suedia.

 

Productivitate crescuta, apa salvata

 

Principalul scop al echipei a fost sa dezvolte un sistem de monitorizare si control care sa reduca semnificativ pierderile de apa si energie si sa permita reciclarea apei folosite de spalatorii si vopsitorii. Un alt scop important a fost reducerea poluarii inerente in aceasta industrie, din moment ce apa plina de chimicale, detergenti si vopsele, provenita atat din mediul comercial, dar si casnic, contribuie semnificativ la poluarea raurilor.

 

Concert, software-ul WashControl are mai multe componente. Prima este un „multisenzor" folosit pentru a monitoriza ciclurile de spalare si pentru a stabili cand procedurile de spalare si vopsire si-au atins efectul dorit, de exemplu cand petele sunt scoase sau cand vopseaua este suficient de bine fixata. A doua componenta este o tehnica de control care incheie ciclul de spalare atunci cand efectul a fost atins, iar a treia este o tehnica de reciclare pentru a refolosi apa folosita la spalare.
In urma experimentelor conduse de echipa de cercetare, timpul de clatire a fost redus cu 20 de minute pe incarcatura, iar cel de vopsire, de 15 minute, ceea ce a dus la o crestere a productivitatii de la 10 la 20%. Per ansamblu, s-a observat ca se poate ajunge la o economie de 30% a apei consumate de spalatoriile si vopsitoriile care folosesc WashControl.

 

Date cheie


• Titlu: Sistem online de control al spalarii bazat pe un senzor si de reciclare a apei pentru folosire in vopsitoriile textile si spalatorii
• Sector: IMM
• Regiune: Uniunea Europeana
• Domeniu prioritar: cercetare, inovatie, economie
• Finantare: comunitara
• Website: http://ec.europa.eu/research/sme-techweb/pdf/fp6_success_stories.pdf

 
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter