Salvati Delta

IMM-uri

Aptitudini pentru schimbari climatice

Se zice ca pentru un numar de zece case nou construite se produce o cantitate de deseuri egal cu volumul unei case. Dincolo insa de sensul proverbial al cuvintelor, materialele reziduale pana la urma nu formeaza decat o particica din complexa problema privind impactul pe care activitatile de constructie urbane il au asupra calitatii mediului inconjurator.

Suprafata efectiv construita, durabilitatea materialor si, in special, eficienta energetica sunt principalii factori care determina coeficientul ecologic al unei cladiri pe termen lung. Asemenea aspecte capata o importanta crescanda pe o piata de constructie civila dominata din ce in ce mai mult de agenda de reducere a emisiei de dioxid de carbon. Recunoscand aceasta realitate, un consortium de institutii londoneze cu contributii importante in domeniul constructiei civile a inceput un demers pentru a adapta profilul de calificare la noile circumstante.

 

Depasirea deficitului de competente "verzi"

 

Amintitul demers se desfasoara in cadrul proiectului "Aptitudini pentru Schimbare Climatica" (Skills for Climate Change), sprijinit financiar din Fondul Social European. Initiativa este condusa de colegiul tehnic de ingenerie si constructie Newham College for Further Education.

 

Prima faza a proiectului a constat in intreprinderea unei analize a nevoii potentiale de aptitudini specializate in vederea realizarii, la nivelul Londrei, a programelor de constructii urbane cu emisie redusa de carbon. Totodata, s-a evaluat oferta actuala a programelor de pregatire initiala si continua in tehnologii de constructie ecologica. S-a constatat ca exista o discrepanta significanta intre cererea si oferta de aptitudini necesare efectuarii potentialului de proiecte de constructii "verzi". Nevoia de forta de munca specializata estimata pentru urmatorii cinci ani ar putea fi acoperita doar in proportie de 40% prin structurile actuale de formare profesionala.

In plus, capacitatea de instruire variaza semnificativ de la o sub-specialitate tehnica la alta. Analiza mai arata ca exista o categorie de expertiza care poate fi generata relativ usor via adaptarea curriculum-ului unor cursuri existente, pe cand o a doua categorie - este vorba indeosebi de cunostinte despre tehnologie de energie regenerabila - implica elaborarea si programarea unor noi cursuri. Pe baza nevoilor specifice indentificate se dezvolta si testeaza un set de sase instrumente de instruire. Tinta imediata este o integrare armonioasa a acestor instrumente in programele de formare pe care le ofera deja colegiile Newham si Croydon.

 

Promovare si diseminare


A doua faza a proiectului consta in elaborarea unui ghid destinat autoritatilor locale, oferindu-le indicatii cum pot fi incluse standarde ecologice in caiete de sarcini pentru achizitii publice privind proiecte de regenerare urbana. Companii ofertante care nu pot raspunde acestor standarde vor avea posibilitatea de a-si inscrie angajatii la cursuri de calificare dezvoltate in cadrul proiectului. Demersul se va incheia cu o identificare a posibilitatilor de diseminare a noilor instrumente de instruire catre alte colegii cu profilul de inginerie si constructie.

 

Lectii valoroase

Initiativa condusa de Newham College reprezinta un bun exemplu al unei interventii din cadrul programului Fondului Social European care raspunde principiilor de baze ale dezvoltarii durabile. Pe cand activitatile in cauza vin in intampinarea unui proces de inovare tehnologica care urmareste utilizarea mai rationala a resurselor si diminuarea poluarii mediului, acestea constituie totodata o investitie strategica in potentialul de dezvoltare economica si de adaptabilitate a fortei de munca pe plan local. Interprinderile de constructie, servicile de ocupare si colegii tehnice de specialitate din Romania cu siguranta au de invatat lectii valoroase din experientele colegilor lor londonezi.

 

Date cheie
Titlu: "Skills For Climate Change"
Sector: Servicii de constructii civile
Regiune: London, Marea Britania
Domeniu prioritar: Ocupare si adaptabilitate; corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii
Finantare: Fondul Social European; ITM
Website: www.esf-works.com/projects/projects/400335
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter