Salvati Delta

Stiri si evenimente

Cresterea necontrolata a populatiei lumii pune in pericol resursele planetei

Populatia lumii ar putea ajunge pana la 15 miliarde de locuitori pana in 2100, avertizeaza Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie, anuntand lansarea raportului "Starea Populatiei Lumii 2011", potrivit The Guardian. Daca acest scenariu se va adeveri, resursele planei vor fi supuse unor presiune catastrofale, potrivit cercetatorilor ONU.
Raportul a fost realizat pentru a marca momentul asteptat in luna octombrie, cand undeva pe Terra se va naste o persoana care va face ca populatia mondiala sa depaseasca 7 miliarde de persoane.

 

Cifrele anuntate au socat lumea academica, pozitiile fiind diferite pe aceasta tema. Roger Martin, presedintele asociatiei Population Matters, care duce campanii pentru controlul populatiei, a spus ca Pamantul intra intr-o noua faza periculoasa. "Planeta noastra se apropie de o furtuna perfecta a cresterii populatiei, schimbarilor climatice si un apogeu al rezervelor de petrol". "Planeta nu sustine, de fapt, 7 miliarde de persoane".

 

Pamantul si-a dublat populatia din 1960, ca urmare a ratei ridicate a natalitatii din Africa, Asia si America Latina si a scaderii ratei mortalitatii in randul copiilor gratie raspandirii medicinei si serviciilor medicale mai bune. Acest lucru a compensat declinul general al ratei natalitatii in tarile avansate. Dublarea populatiei a fost, de asemenea, stimulata de o crestere a duratei de viata a oamenilor in lume.

 

Planificarea familiala, o solutie pentru controlarea cresterii populatiei

 

Alti experti au fost sceptici ca populatia va atinge 15 miliarde de locuitori atat de repede, avansand un nivel mai probabil de 10-12 miliarde pana in 2100.

De asemenea, multi experti cred ca guvernele si ONG-urile au intrumentele necesare pentru a limita si controla populatia lumii. Efortul cheie, spun multi, este pur si simplu sa se asigure ca planificarea familiala se raspandeste eficient in intreaga lumne in curs de dezvoltare. "Ceea ce este cu adevarat important este angajamentul politic al guvernelor. Planificarea familiala nu este de fapt atat de scumpa", a spus John Bongaarts, vicepresedinte al Population Council, cu sediul la New York.

 

Cu toate acestea, militantii pe probleme de planificare familiala se lovesc de multe ori de factori culturali si religiosi care fac dificile educarea femeilor si reducerea dimensiunii familiilor. De asemenea, unele guverne isi stabilesc ca obiectiv cresterea populatiilor tarilor lor, in timp ce multe grupari religioase predica impotriva utilizarii contraceptivelor.
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter