Salvati Delta

Stiri si evenimente

Tanara, responsabila si sociabila, caut parteneri de actiune. Un articol despre responsabilitate sociala

Organizațiile neguvernamentale din România se luptă să obțină fonduri necesare pentru derularea programelor de responsabilitate socială, dar și pentru supraviețuire. Dacă unele au vechime în gestionarea proiectelor europene, altele caută soluții la provocările permanenente și încearcă să învețe din experienţa specialiștilor.

Rețeaua pentru responsabilitate socială  este una dintre platformele în cadrul cărora s-au reunit pentru instruire aproape două sute de organizații neguvernamentale. Aceasta este parte a proiectului „Acţionăm responsabil! – Reţeaua socială RSC”, derulat de JCI România împreună cu partenerii săi, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Asociaţia Institutul pentru Politici Sociale. Proiectul, cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, este destinat promovării dialogului social şi soluţionării provocărilor cu care companiile se confruntă în implementarea iniţiativelor de responsabilitate socială corporatistă.

Cine sunt membri RSC

Proiectul se deruleză pe o perioadă de trei ani, la nivel naţional, și acoperă toate cele opt regiuni de dezvoltare.În acest moment există opt centre de informare şi asistenţă în Bucuresti, Iaşi, Cluj, Sibiu, Timişoara, Craiova, Constanţa şi Ploieşti.
În proiectul „Actionăm responsabil! – Reteaua Socială RSC” sunt incluse 198 de organizații, dintre care șapte companii mari cu experienta solidă de RSC și 155 ONG-uri cu implicare socială și ecologică intensă, atât la nivel național, cât și regional, pe unul sau mai mulți piloni ai dezvoltării durabile. „Statisticile noastre arată că, la nivelul ONG-urilor, interesul major (86%) se îndreaptă în direcția dezvoltării sociale - cultură, drepturile omului, educație, sănătate, sport. La polul opus se situează preocuparea pentru protecția mediului (8%) și dezvoltarea economică (4%)”, explică expertul de comunicare Ruxandra Fediuc.

Care sunt provocările

Atragerea resurselor umane în acțiuni sociale este principala problemă identificată de reprezentanții companiilor și ONG-urilor din proiectul „Actionăm responsabil! – Reteaua Socială RSC”. Aceasta este una dintre concluziile sondajului realizat de liderii rețelei, la jumătatea lunii iunie, pentru identificarea problemelor cu care se confruntă acestea în activitatea de responsabilizare a societății, la un an de la demararea proiectului. Mai mult, potrivit Ruxandrei Fediuc, expert de comunicare în cadrul Rețelei sociale RSC, datele obtinute constituie un punct de plecare pentru stabilirea celor mai bune alternative de depăşire a unor astfel de obstacole și pentru adaptarea programelor de training la nevoile reale din mediul social.

Pe de o parte, răspunsurile participanților au relevat tendința organizatiilor de a se implica și de a derula programe pentru promovarea activităților sociale și pentru susținerea domeniului educațional. Totuși, potrivit Ruxandrei Fediuc, „printre necesitățile din sfera responsabilității sociale, atât la nivelul corporațiilor, cât și la nivelul organizațiilor neguvernamentale, au fost identificate atragerea resurselor umane în acțiuni sociale, încheierea unor parteneriate între finanțatori și implementatori și existența unor mijloace de dialog pentru transferul de cunoștințe/know-how. Respondenții și-au manifestat și dorința de a avea un cadru adecvat care să reglementeze desfășurarea proiectelor de responsabilitate socială și raportarea acestora după standarde internaționale, dar și care să încurajeze valorificarea colaborărilor în această direcție”. Sursele de finanțare și investițiile au fost alte teme de interes ridicate de respondenții la sondaj.

Campanie „agresivă” pentru identificarea bunelor practici

Peste 150 de participanți ai ultimului curs de training organizat de Rețeaua de Responsabilitate Socială, desfășurat la Brașov la sfârșitul lunii septembrie, au fost invitați să participe la cercetarea derulată de organizație în scopul atragerii și identificării a celor mai bune proiecte de responsabilitate socială din România. Potrivit Cristinei Toma, asistent manager în cadrul proiectului, acțiunea se va desfăsura până la sfârșitul lunii februarie 2012, când se va elabora un ghid de bune practici la nivel național. „În cadrul cercetării, vom analiza 550 de proiecte de responsabilitate socială desfășurate în parteneriat în scopul identificării de modele de bună practică și modele inovatoare de acțiuni din sfera responsabilității sociale. Noi vom demara îndată o campanie mai agresivă în rândul organizațiilor partenere și nu numai, în scopul de a atrage cât mai multe proiecte pentru analiză”, a conchis Ruxandra Fediuc.

 

PARTENERI

 

Despre JCI

JCI România, beneficiarul proiectului, este o organizație înființată în 2002, formată din tineri lideri, antreprenori şi profesionişti afiliată reţelei mondiale Junior Chamber International (JCI) care numără mai mult de 200.000 de membri în peste 100 de ţări. JCI România are în prezent 16 organizații locale și în cei aproape zece ani de activitate, a organizat sute de proiecte și evenimente și au participat în zeci de traininguri și conferințe internaționale. Principalele domenii în care organizația dezvoltă proiecte sunt business, comunitate, dezvoltare personală și internaționalism

 

Despre Asociaţia Institutul pentru Politici Sociale

Asociaţia Institutul Pentru Politici Sociale a fost înființată în 2006, cu scopul de a susține drepturile societăţii civile române. Programele asociaţiei se adresează cu precădere, pe promovarea participării active, pe reinserția socială și pe accesul liber și egal la resurse a cetățenilor care întâmpină dificultăţi în a se reprezenta, respectiv copii, tineri, grupuri defavorizate. În acest sens, organizația se implică în elaborarea de strategii şi politici sociale și susţine dezvoltarea raporturilor de parteneriat dintre sectorul organizaţiilor neguvernamentale, instituţii naţionale şi internaţionale, şi societatea civilă.

 

Nota: articol scris de Madalina Prundea si publicat in numarul 6/ Octombrie 2011 al revistei Comunitatii Durabile
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter