Salvati Delta

Stiri si evenimente

O sansa pentru viitor. Un articol despre un altfel de after school: centrul Ecosystem

 La Cluj-Napoca, Asociaţia pentru Intiţiative Durabile-Alternative (AIDA) a deschis , începând cu acest an, un altfel de afer school: centrul Ecosystem.. „Noi încercăm să-i facem pe copii să se perceapă ca parte a unui ecosistem (de aici şi numele centrului), un ecosistem social şi natural, (...) să dezvolte respect pentru sine şi pentru comunitatea de aici”.


Sofia Bercuci, coordonator educational: Înainte de a deveni independent, programul Ecosystem a fost testat pe copiii din grădiniţa Happy Kids din cadrul Şcolii Internaţionale Cluj.  Parteneriatul cu gradiniţa a presupus diferite activităţi de educaţie pentru dezvoltare durabilă, care se vor relua şi în acest an scolar. Mai mult, au câştigat un nou partener - un centru de plasament din Cluj.


Porţile centrului s-au deschis pe 19 septembrie anul acesta pentru 15 cursanţi. Numărul mic de cursanţi se datorează preocupării coordonatorilor pentru ca fiecare dintre cei implicaţi să beneficieze de atenţia cuvenită. Amplasarea sediului (nu foarte spaţios) le permite copiilor activităţi în aer liber, fiind în apropierea unui parc ecologic, a Parcului Central şi a pădurii Hoia.


Scopul centrului este de a le insufla copiilor valori ale dezvoltării durabile prin joc. „Ei stiu că ceea ce fac acolo îi va ajuta să ia decizii mai târziu şi operăm cu capacitatea de a lua decizii informate pe viitor” spune Sonia Bercuci.


Programul unei zile la EcoSystem începe la ora 12.00 şi se termină la ora 18.00. În primele două ore copiii sunt ajutaţi în rezolvarea temelor şcolare pentru ca după aceasta să se poată implica în activităţile de animaţie.


Activităţile propuse stârnesc invidia în oricine. Luni este ziua artelor, când  copiii experimentează o formă de artă: de la pictură, la muzică, olărit şi nu numai. Marţi este ziua media, când copiii intră în contact cu uneltele media, de la aparate foto, la camere video, calculatoare şi lucrează pentru propriul ziar saptamanal. Miercuri este ziua dedicată ştiinţei, o zi când curioşii pot face experimente fizice, chimice, sub formă de joc. Pricipiile unei vieţi sănătoase sunt programate pentru ziua de joi. Pentru această zi sunt propuse ateliere de gătit fără foc, exerciţii fizice pentru un trai sănătos, informaţii despre sistemul imunitar. Ultima zi din săptămâna este dedicată unei activităţi inedite: voluntariatul. Numită ziua pentru comunitate,  vinerea copiii vor învăţa ce înseamnă voluntariatul pentru comunitatea din care fac parte. Sunt programate activităţi precum realizarea de cadouri pentru nevoiaşi, redactarea de scrisori de mulţumire faţă de cei care au grijă de oraş - poliţişti, profesori, medici şi vizite la diferite instituţii din comunitate. În calendarul Ecosystem sunt trecute o serie de evenimente: 21 septembrie- Ziua Păcii, 16 noiembrie- Ziua Toleranţei, 5 decembrie - Ziua Voluntariatului, 27 martie - Ziua Teatrului, 5 iunie - Ziua Mediului.


Sonia Bercuci :„Noi avem o misiune care nici nu te dă pe spate şi nici nu stoarce lacrimi; noi vrem să facem educaţie, iar asta nu atrage sponsori”


AIDA este o organizaţie tânără, înfiinţată în anul 2009. Cele trei centre din Cluj-Napoca, Buzău şi Bucureşti se bazează pe valorile AIDA, însă fiecare echipa are o amprentă personală.  Până în acest moment, AIDA a derulat 15 proiecte, scurte ca durată, cu buget redus sau chiar buget zero. Centrul se autosusţine prin taxa lunară pe care o plătesc părinţii. Materialele folosite sunt de cele mai multe ori reutilizate.


Anul trecut, în proiectul Ora De Dirigenţie (ODD) echipa organizaţiei s-a confruntat cu o cerere foarte mare din partea profesorilor de liceu. Proiectul ODD presupune îmbinarea metodelor de educaţie nonformală cu valorile educaţiei pentru dezvoltare durabilă. Temele abordate au fost: voluntariat, incluziune socială, marketing personal, educaţie media. Anul acesta , echipa ODD va sta câte o lună şi jumătate într-un liceu, după care se va muta în următorul, iar pe lângă temele de anul trecut, se adaugă doua teme noi: educaţie financiară (elevii vor învăţa să îşi gestioneze banii, chiar dacă este vorba doar despre alocaţia lunară) şi educaţie pentru dezvoltare durabilă.


Modelul propus de Asociaţia AIDA este experimental, dar ambiţios. Dacă sădeşti din copilărie principiile dezvoltării durabile, prin metode alternative, atunci, viitorii adulţi poate vor trăi mai responsabil decât o fac adulţii de azi.


Nota: articol scris de Loredana Diaconescu si publicat in numarul 6/ Octombrie 2011 al revistei Comunitatii Durabile.
login

Concursul comunitatii durabileCel mai durabil proiect

Toate episoadele


Revista comunitatii durabile

Revista comunitate durabila

Arhiva revista

Prezenti pe Social Media

Comunitate durabila pe Facebook Comunitate durabila pe Twitter